Home » Ondernemersnieuws » overheid » Investeringsfonds voor jonge, snel groeiende bedrijven

Investeringsfonds voor jonge, snel groeiende bedrijven

Geplaatst in: financiën, overheid

Er komt een tweede Dutch Venture Initiative, een investeringsfonds waarop jonge, snel groeiende innovatieve bedrijven een beroep kunnen doen. Het fonds is bedoeld om snel groeiende bedrijven betere toegang tot investeringskapitaal te geven en andere private investeerders aan te trekken.

Het fonds, DVI-2 genaamd, is 31 maart 2016 gelanceerd door minister Kamp van Economische Zaken en Gilibert, CEO van het Europees Investeringsfonds. Beide organisaties storten 100 miljoen euro in het fonds en de bedoeling is dat (grote) institutionele beleggers het fonds ook met 100 miljoen spekken. Met bijdragen van private beleggers zou het totaalbedrag dat voor financieringen beschikbaar komt, op 1,2 miljard euro moeten komen.

Minister Kamp: “Innovatieve bedrijven maken onze economie concurrerender en zijn cruciaal voor het behoud van onze welvaart. Om snel te kunnen groeien is het van belang dat deze bedrijven over voldoende investeringskapitaal kunnen beschikken. Met het DVI-2 dragen we ook de komende jaren bij aan een gezonder financieringsaanbod. Door initiatieven als DVI-2 versterkt Nederland de aansluiting met innovatieve hubs als Boston Area en Silicon Valley.”

Het eerste DVI, opgericht in 2013, bestond uit een fonds van ruim 205 miljoen euro (EZ: 130 miljoen euro, EIF: 67,5 miljoen euro, Provincie Brabant: 5 miljoen euro). Samen met andere investeerders zorgde dit voor een totale investeringscapaciteit van 1,2 miljard euro.