Home » Ondernemersnieuws » administratie » Internationale incasso: wat is het en waar moet je op letten?

Internationale incasso: wat is het en waar moet je op letten?

Geplaatst in: administratie, financiën

Iedere ondernemer of ZZP’er heeft weleens te maken met onbetaalde facturen. Dit is natuurlijk erg vervelend. Het kost vaak veel tijd om ervoor te zorgen dat jouw klant de factuur alsnog betaalt. Bellen, mailen en herinneringen sturen kost veel energie. En deze tijd wil je liever besteden aan jouw bedrijf. Het is extra lastig wanneer jouw debiteur in het buitenland is gevestigd. Er is immers sprake van een andere taal en een andere cultuur. Wil je dat jouw factuur snel wordt geïncasseerd? Dan kun je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Dit is echter niet de beste optie… Waarom niet? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Incassobureau inschakelen of een incasso-advocaat?

Met een incasso advocaat sta je veel sterker en loop je als ondernemer weinig risico. Je kunt natuurlijk altijd een incassobureau inschakelen, maar zij kunnen eigenlijk niets meer doen dan wat je zelf ook kunt. Zij zullen ook bellen, mailen en herinneringen sturen. Een incasso advocaat kan echter veel meer, zoals beslagleggen een gerechtelijke incassoprocedure starten en natuurlijk druk zetten met de faillissementsaanvraag. Bovendien zal dit meer indruk maken op je debiteur. In veel landen schrikt een debiteur wanneer ze een brief krijgen van een advocatenkantoor. Het resultaat? De openstaande factuur wordt direct betaald.

Een internationale incasso is vaak extra ingewikkeld. Je hebt immers te maken met een andere handelscultuur, een ander aanmaningsproces en andere wetgeving. Internationale incasso advocaten kunnen je hier goed bij helpen. Zij weten alles van buitenlandse incassoprocedures en de lokale wetgeving. Bovendien spreken zij dezelfde taal waardoor er geen taalbarrières zijn. 

Internationale incasso: waar moet je op letten?

Een internationale incasso is anders dan een incasso in Nederland. Dat komt omdat de incassoprocedures in elk land anders zijn. Zo is de incasso-wetgeving in Duitsland bijvoorbeeld een stuk ‘debiteur-vriendelijker’ dan in ons eigen land. En waar de faillissementsaanvraag in Nederland een heel gangbaar incassomiddel is, is dat in het buitenland meestal niet het geval. Internationale incasso advocaten weten precies welke incassostrategie het beste ingezet kan worden. 

Wanneer het niet lukt om in de buitengerechtelijke fase te incasseren, kun je ervoor kiezen om een gerechtelijke incassoprocedure te starten. Het is dan belangrijk om een incasso advocaat in te schakelen die kennis heeft van de lokale wetgeving en het internationaal privaatrecht.

De wetgeving op het gebied van incasso is namelijk in elk land anders. Daardoor kan het gunstig zijn om in een bepaald land te gaan procederen, of juist niet. Met een buitenlandse incasso advocaat ben je verzekerd van een snelle en effectieve oplossing van jouw internationale incasso.