Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Inspecties uitvoeren op moeilijk bereikbare plekken

Inspecties uitvoeren op moeilijk bereikbare plekken

Geplaatst in: algemeen

Moet jij wel eens inspecties uitvoeren op moeilijk bereikbare plaatsen? Bijvoorbeeld van grote uitgestrekte gebieden waar geen verharde paden overheen leiden, of op grote hoogte van bijvoorbeeld windmolens of daken van gebouwen? Of werk je met BIM-data waarvoor je nauwkeurige volumemetingen moet uitvoeren? Dan weet je vast wel hoe moeilijk of tijdrovend het soms kan zijn om een inspectie of meting uit te moeten voeren. De oplossing? Het uitvoeren van een inspectie of meting met behulp van een drone.

Efficiënter en veiliger werken door een drone inspectie

Een drone inspectie maakt het mogelijk om locaties, objecten en infrastructuren zeer gedetailleerd te fotograferen of filmen, maar ook grote overzichtsfoto’s te maken. Een drone kan vanuit de lucht gemakkelijk een groot gebied in kaart brengen. Door bijvoorbeeld een drone dagelijks of wekelijks een foto of film te laten maken van een gebied kunnen veranderingen snel worden opgemerkt, of kun je een groot gebied bewaken. Ook kunnen ze eenvoudig op grote hoogte langs installaties vliegen. Er zijn geen kranen, steigers of hoogwerkers voor een inspectie meer nodig. Een drone kan je helpen een inspectie sneller en daarmee efficiënter uit te voeren. Je hoeft zelf geen kilometers over moeilijk begaanbaar terrein af te leggen of zelf te gaan klimmen.

Daarnaast is het ook nog eens veel veiliger, vooral tijdens het werken op grote hoogte. Hoewel bijvoorbeeld een windmolen altijd zodanig geconstrueerd is dat deze te inspecteren moeten zijn, voorkom je zo toch de kans om te vallen. Het enige dat jij namelijk hoeft te doen is veilig vanaf de grond live tijdens de dronevlucht meekijken naar wat er gefotografeerd of gefilmd wordt, of dit later van achter je computer doen.

Verantwoord inspecteren met een drone

De afgelopen jaren is het gebruik van drones explosief toegenomen. In eerste instantie was het een apparaat dat voornamelijk door het leger gebruikt werd. Daarna kwamen er drones voor particulieren, die ze voornamelijk als leuke gadget beschouwden. Tegenwoordig worden drones ook steeds meer zakelijk ingezet, nu de mogelijkheden daarvan steeds meer worden ontdekt. Wil je een inspectie met behulp van een drone laten uitvoeren, let er dan goed op met welke partij je in zee gaat. Een bedrijf dat commercieel de diensten van een dronepiloot aanbiedt, dient namelijk in bezit te zijn van bepaalde certificaten. Dit geldt ook voor zowel de dronepiloot zelf als de drone. De certificeringen geven aan dat de inspectie met een drone zowel veilig als verantwoord uitgevoerd wordt.