Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Industrieel automatiseren door middel van collaborative robots

Industrieel automatiseren door middel van collaborative robots

Geplaatst in: algemeen

De robot als onderdeel van je bedrijf. Verre toekomst of bijna realiteit? Dat laatste ligt meer voor de hand. In eigen huis en tuin kennen we de robot al een tijdje. Bijvoorbeeld in de vorm van een volautomatische stofzuiger die zelf zijn weg zoekt. De robotgrasmaaier is op hetzelfde principe gebaseerd. En wat te denken van de zelfrijdende auto, waarmee inmiddels overal ter wereld wordt geëxperimenteerd? Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van robots die het leven een stuk gemakkelijker maken. In bedrijfsprocessen kunnen robots een ware revolutie teweeg brengen en het bedrijf in kwestie naar een hoger niveau tillen. We hebben het dan over de zogenoemde collaborative robots, kortweg cobots genaamd.

Samen staan we sterk

Een robot die de mens ondersteunt op de werkvloer. Dat is kortweg wat de cobot is. Het is ook daadwerkelijk een wisselwerking tussen mens en machine. Het is niet een robot die één taak volledig overneemt, maar die een taak samen met een mens verricht. De mens is daarbij voortdurend in staat om de robot bij te sturen of te stoppen als dat nodig is. Waar je voorheen een robot uitgebreid moest programmeren om een bepaalde taak gedaan te krijgen, kun je de nieuwe generatie cobots gewoon letterlijk bij de arm nemen en een bepaalde beweging of handeling voordoen. Op die manier kun je de cobot heel simpel een taak geven en op een veilige manier samen aan een bedrijfsproces werken.

Snel en dus efficiënt

Waar je voorheen een paar weken nodig had om een robot in een bedrijfsproces te integreren, is dat tegenwoordig een kwestie van een paar uurtjes werk. Je kunt dus snel schakelen en dat maakt het werken met cobots zeer efficiënt. Het is daardoor ook mogelijk om de cobot binnen het bedrijf van functie te veranderen zonder dat je hiervoor eindeloos veel programmeerwerk moet doen. Hierdoor wordt de cobot voor steeds meer bedrijven een interessante optie.

Volop mogelijkheden

De cobot kan bijvoorbeeld laswerkzaamheden verrichten, dozen vanaf een lopende band op een pallet stapelen, de afwerking van producten voor zijn rekening nemen, enzovoort. Zo kun je magazijnprocessen, maar ook productieprocessen, voor een belangrijk deel automatiseren. De ervaring leert dat de medewerkers op de werkvloer erg enthousiast zijn over deze nieuwe manier van werken en dat het ook leidt tot gemotiveerder werken. En een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat die cobot zich nooit ziek meldt!