Home » Ondernemersnieuws » algemeen » In 5 stappen je bedrijf verkopen

In 5 stappen je bedrijf verkopen

Geplaatst in: algemeen

De zaken lopen lekker, de cijfers zijn positief en eigenlijk ben je wel toe aan iets anders. Wanneer jouw bedrijf op zijn top is doet zich een mooi moment voor: je kunt je bedrijf verkopen en een nieuwe start maken! Maar welke stappen moet je eigenlijk nemen wanneer je jouw bedrijf wilt verkopen? We leggen het je uit.

 1. De voorbereiding
  Je bedrijf verkopen is niet iets wat je zomaar in een paar uurtjes geregeld hebt; er komt best wat bij kijken. Oriënteer jezelf dus eerst even op het gebied van de mogelijkheden en zet alles duidelijk voor jezelf op een rijtje. Waarom wil je verkopen, wanneer wil je de verkoop starten en hoe ga je het aanpakken? Waar haal je jouw inkomsten vandaan na de overdracht, wat is de waarde van je bedrijf en wat moet je doen om jouw bedrijf verkoopklaar te maken? Er zijn verschillende professionals die zich specialiseren in het verkopen van een bedrijf die je graag helpen en samen met jou een overdrachtsplan opstellen.
 2. Een koper zoeken
  Misschien heb je al een koper in gedachten, of misschien moet je nog op zoek. Er zijn allerlei manieren om een koper te vinden: binnen je familie of binnen het bedrijf, maar ook met de hulp van je accountant of een brancheorganisatie. Daarnaast kun je jouw bedrijf ook anoniem aanbieden bij verschillende databanken vanuit waar geïnteresseerden contact met je op kunnen nemen.
 3. Contacten en contracten
  Heb je een potentiële koper gevonden? Dan initieer je eerst het contact, onderzoek je of alle informatie die je ontvangen hebt juist is en onderhandel je over een verkoopprijs en de voorwaarden. Maak meteen eventuele afspraken over jouw betrokkenheid na de overdracht, deze en andere afspraken leg je later vast in een intentieverklaring. De boeken worden onderzocht, eventuele heronderhandelingen vinden plaats en vervolgens is het tijd om de koopovereenkomst te tekenen.
 4. De daadwerkelijke overdracht
  Na het tekenen van het koopcontract volgt de daadwerkelijke overdracht: het moment waarop jouw bedrijf naar de nieuwe eigenaar gaat. Jij krijgt de koopsom betaald en past je inschrijving bij de KvK aan. Daarnaast zorg je ook dat de laatste belastingaangiften vast voorbereid zijn.
 5. Een nieuw begin
  Nu dat jouw bedrijf officieel in handen is van de nieuwe eigenaar, is het tijd voor een nieuw begin! Misschien blijf je nog betrokken bij je bedrijf, of misschien begin je aan een nieuw project. Eén ding is zeker: je hebt alle vrijheid!