Home » Uncategorized » Maak je persoonlijke ondernemingsplan in 10 stappen

Maak je persoonlijke ondernemingsplan in 10 stappen

Geplaatst in: Uncategorized

Dit ondernemingsplan is geen blauwdruk of standaard-invuloefening, maar een uitdaging om na te denken over wat je nu echt wilt. Om te zien je plannen wel haalbaar zijn. Het is even werk, maar dan heb je ook een ondernemingsplan dat je op het lijf is geschreven. Waarmee je de markt kunt bestormen en waarmee je je bank kunt overtuigen.

Wat kun je hier leren?
We hebben hier het ‘ideale ondernemingsplan’ voor je opgedeeld in 10 stappen. Lees het van 1 tot 10, werk ieder onderdeel uit voor jouw persoonlijke situatie en aan het eind van de rit heb je een persoonlijk ondernemingsplan! Dat is vooral goed voor jezelf, omdat het je dwingt na te denken over alle aspecten van je eigen bedrijf voor je allerhande risico’s aangaat waarvan je de gevolgen niet kunt overzien. Maar het is ook een perfecte manier om bij een bank (of andere financier) te laten zien dat je weet waaraan je begint.

Een ondernemingsplan is geen garantie
Je wilt ondernemen en les 1 is: garanties voor succes bestaan niet. Vergeet websites waar je wordt beloofd dat je gegarandeerd 100.000 euro per jaar verdient. Onzin! De gemiddelde ondernemer verdient nauwelijks 20.000 euro per jaar. Dat is minder dan modaal dus. Het is aan jou om daar (ver) bovenuit te stijgen. En dat kan door door een gedegen start: met een ondernemingsplan.

En die succesvolle ondernemers zonder plan dan?
Natuurlijk, die zijn er ook. Mensen die begonnen zijn als oud-ijzerhandelaar of als grammofoonplatenverkoper. Maar er zijn ook mensen die hun hele leven sigaretten roken, 90 jaar oud worden en dood gaan doordat ze onder een tram lopen. Het zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Laat één ding helder zijn: de meeste ondernemers die succesvol zijn hebben wel een ondernemingsplan. Sterker nog: ze stellen het minimaal eens per jaar bij. Nu jij weer.

Vergroot je kansen en ga aan de slag met stap 1, over jezelf: de ondernemer.