Ondernemen is een vak dat losstaat van specifiekere kwaliteiten die je inzet voor je onderneming. Een voorbeeld? Stel, je bent zelfstandig schilder en je kunt erg goed schilderen. Dan wil dat nog niet automatisch zeggen dat jouw eigen bedrijf ook een succes wordt. Daar ligt hem dan ook voor veel zelfstandig ondernemers de crux: ze zijn in het diepe gestapt en gaan ondernemen terwijl ze daar eigenlijk weinig kaas van gegeten hebben. Wat kun je doen als je niet uit de verf komt als ondernemer?
Analyseren wat er misgaat
Misschien heb je nooit echt de tijd genomen om te analyseren wat je nu precies doet en wat de effecten daarvan zijn. Dat is wel een manier om tot inzichten te komen namelijk. Wat gaat er nu precies mis in jouw onderneming? Kun je dat koppelen aan iets wat jij doet of gedaan hebt? Zo kun je achterhalen wat er in ieder geval níet werkt en bijsturen met een andere aanpak. Natuurlijk betekent dat niet dat succes verzekerd is, maar het kan in ieder geval voorkomen dat je iets blijft doen waarvan eigenlijk met een beetje nadenken duidelijk is dat het niet werkt.
Een coach inschakelen
Ondernemers schakelen steeds vaker de hulp van een business coach in. Dat is bepaald geen schande. We gaan niet voor niets als kind al naar school: we leven om te leren. Iemand met ervaring in de zakenwereld kan jou observeren en de vinger op de zere plek leggen. Ook kan hij handvaten aanreiken die je op het juiste spoor zetten, want hij heeft immers ervaring met verschillende bedrijven en kent het klappen van de zweep. Zit het probleem minder in je zakelijke instinct maar vooral in jouw persoonlijkheid, dan kan een personal coach hulp bieden. Die kan jou een spiegel voorhouden, je zwaktes identificeren en je motiveren om daaraan te gaan werken. In beide gevallen moet je wel bereid zijn je hieraan over te geven, want als je eigenwijs blijft, schiet je er weinig mee op.
Iemand inschakelen voor sales
Een coach inschakelen kost je geld en moet ertoe leiden dat je zelf de draad kunt oppakken. Op dat moment kun je proberen te gaan oogsten van die investering in jezelf als ondernemer. Maar als jezelf verkopen echt niet aan jou besteed is, wil dat niet zeggen dat je onderneming kansloos hoeft te zijn. Je kunt ook iemand inschakelen die voor jou sales gaat doen. Dat is natuurlijk wel een risico, want diegene moet betaald worden en eigenlijk zichzelf gaan terugbetalen. Toch is dit zeker iets om te overwegen voordat je besluit om de stekker eruit te trekken.
Je conclusies trekken
Als niks werkt om jouw goed op gang te krijgen als ondernemer en niets komt bij jou vanzelf, dan moet je op een gegeven moment je conclusies trekken. Dat is hard, maar het heeft geen zin om door te blijven ploeteren als je niet vooruitkomt. Niet iedereen is een geboren ondernemer, ook al zou je het misschien graag willen zijn. Dat wil niet zeggen dat je het niet kunt leren en alsnog in de vingers kunt krijgen, maar dan moet er toch al wat van die belofte in je zitten. Is dat er bij jou niet, dan kost het je onnodig tijd en geld die je waarschijnlijk wel op een zinnigere manier kunt besteden. Doe wat je goed kunt bij een baas, daar is helemaal niets mis mee. Ook op die manier kun je carrière maken en geld verdienen.
Meteen opgeven is in ieder geval niet de juiste weg. Er zit tijd en geld in je onderneming, dus je moet het sowieso een kans geven. Probeer een aantal dingen uit om je probleem op te lessen. Op een gegeven moment zijn de kansen en het geduld wel op, en als er dan geen verbetering in zit, komt die waarschijnlijk voorlopig ook niet meer. De economie kent nu eenmaal weinig genade.