Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Zo ga jij iedere dag relaxed aan het werk

Zo ga jij iedere dag relaxed aan het werk

Geplaatst in: algemeen

De inrichting van een werkplek is heel persoonlijk. Waar de één waarde hecht aan leuke prulletjes en persoonlijke items, is voor de ander een clean desk een echte must. Maar er is een aantal punten waar iedere werknemer baat bij heeft. De volgende vijf punten zorgen niet alleen voor een relaxte sfeer op de werkvloer, maar bevorderen ook nog eens de concentratie. Dit komt de efficiëntie ten goede, zorgt voor betere resultaten en op lange termijn voor fikse besparingen.

1. Take a break!

Zorg tijdens een werkdag niet alleen voor voldoende rustmomenten, maar ook ontspannen elementen op de werkplek. Dit kan een activiteit zijn in de pauze, of een relaxte zitzak in de hoek met een stapel tijdschriften. Lezen heeft na vijf minuten al een ontspannend effect en past hiermee perfect in een druk schema. Ook een korte wandeling of een andere werkplek kunnen voldoende zijn om je zinnen te verzetten. Leg in de pauze eens allemaal de smartphone aan de kant en speel een leuk spel of voer een luchtig gesprek.

2. Luister naar je lichaam

Een gezond ritme is van groot belang om productief te blijven. Dit ritme is voor iedereen verschillend! Over het algemeen geldt dat in de ochtend de concentratie het hoogst is en dat dus een perfect moment is voor taken die de volledige aandacht vragen. Weet jij bijvoorbeeld wanneer je de meeste energie hebt, of wanneer je het beste een pauze in kunt lassen? Dan is het interessant om je planning hier op aan te passen en je persoonlijke ritme te leren kennen. Bekijk de mogelijkheid om werktijden flexibel in te delen of te werken vanuit huis. Misschien ontdek je dat je in een vertrouwde omgeving of de avonduren vele malen productiever bent.

3. Voldoende licht en zuurstof

Deze twee elementen zorgen voor een prettig werkklimaat. Ook het type licht is van invloed op onze stemming en welzijn. Helder, wit licht is goed voor de concentratie, bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Warm, gedimd licht zorgt op zijn beurt voor een creatieve houding, wat weer ideaal is tijdens een brainstormsessie. Zorg voor een werkplek bij het raam met voldoende zuurstof en zorg voor een regelbare temperatuur. Ook muziek is een echte sfeermaker op de werkvloer! Heb je even behoefte aan volledige focus? Doe je oordopjes in en start ontspannen instrumentele of klassieke muziek. Op zoek naar een flinke dosis inspiratie? Ga dan op zoek naar een playlist met een lekkere beat.

4. Voorkom afleiding

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Echter werkt dit voor sommige mensen averechts en zij hebben juist behoefte aan wat afleiding of persoonlijke spullen. Dit kan op een vaste plek op de afdeling waar iedereen iets kan bijdragen. Bijvoorbeeld met een handig prikbord, magneetbord of plankje met ruimte voor persoonlijke items. Het grote voordeel is dat de invulling keer op keer is aan te passen, zo is de ruimte altijd voorzien van een nodige dosis inspiratie. Geef daarnaast al je kantooraccessoires een vaste plek, zodat je altijd alles binnen handbereik hebt. Maar denk ook eens aan een mooie dock voor je smartphone, of een van de vele andere handige telefoon accessoires. Zo maak je dag-in-dag-uit efficiënt gebruik van je gadget en zorg je dat deze je niet onnodig afleidt.

5. Ontspannen blik

Een hele dag achter een bureau kan fysiek om een hoop inspanning vragen. We zijn allemaal bekend met het belang van een gezonde werkhouding, maar ook je ogen zijn de hele dag hard aan de slag. Door iedere 20 minuten even weg te kijken van je scherm bied je ze de nodige ontspanning. Hiermee voorkom je een hoop klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, oogklachten, maar ook spierspanningen in de nek en schouders. Al deze spieren worden onbewust ingezet. De applicaties FLUX en Eye Relax helpen je om je ogen te ontzien, zodat je de hele dag comfortabel en met voldoende energie aan het werk kunt. Werk je veel vanaf een smartphone of tablet? Dan kan een stevige iPad Pro 10.5 hoes met een ingebouwde standaard de nodige verlichting bieden. Deze geeft een perfecte kijkhoek aan je tablet. Hiermee verbeter je je werkhouding aanzienlijk.
Werp eens een kritische blik op je werkplek, er is altijd iets te verbeteren. We brengen bijna 25% van onze week door op kantoor, de omgeving is dan ook van groot belang. Bovendien komt het je stemming en gezondheid ten goede!