Home » Ondernemersnieuws » ICT » ICT-ontwikkelingen in het vastgoed: reden tot zorgen?

ICT-ontwikkelingen in het vastgoed: reden tot zorgen?

Geplaatst in: ICT

In verschillende sectoren had ICT in het verleden al een ontwrichtende werking. Samen met de optimalisering en automatisering van de bedrijfsprocessen verdwenen banen. De vastgoedsector bleef echter lange tijd gespaard en maakte zelfs optimaal gebruik van de nieuwe mogelijkheden. Internet werd gebruikt voor een groter doelpubliek, drones brachten de woonomgeving in kaart en speciale apparatuur werd ingezet om een huis ook in al z’n dimensies te ontleden. Toch tonen recente ICT-ontwikkelingen aan dat ook de vastgoedsector wel eens rake klappen zou kunnen krijgen. Transparantie zal belangrijk zijn om die ontwikkelingen te counteren. Gelukkig bestaan er ook hier oplossingen.

Smart buildings worden belangrijker

Al in zijn Real Estate Predictions van 2017 had Deloitte het over het belang van smart buildings. Nieuwe gebouwen zullen de nieuwste technologieën moeten integreren. Domotica wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker, terwijl men ook aandacht moet hebben voor de bijhorende nieuwe cyberrisico’s. Gebouwen zullen net als onze gadgets steeds functioneler worden en zullen moeten aansluiten bij de wensen van haar bewoners. Uiteraard zal dat ook gevolgen hebben voor de vastgoedsector. Ook investeerders en vastgoedbeleggers zullen immers rekening houden met het al dan niet aanwezig zijn van slimme technologieën.

Applicaties voor vastgoedtransacties

De Nederlandse vastgoedmakelaars stellen het tot op heden nog steeds goed. De opkomst van internet wist hun sector niet te ontwrichten. Dat terwijl we wel perfect andere producten op het net verkopen. Maar een huis of een bedrijfspand? Hier laten we het een en ander in handen van de vastgoedmakelaar die ook zelf zal adverteren op het net.

Uiteraard doet een vastgoedmakelaar dan ook meer dan dat. Het is een expert in het vormgeven van vastgoedtransacties. Hij kent alle juridische regels op z’n duimpje, weet het nodige over vergunningen en kan gerust ook meespreken over bouwovertredingen en renovatiewerken. In de praktijk is een makelaar dan ook meer dan gewoon een verkoper: hij is het eerste aanspreekpunt en een persoonlijke adviseur voor zowel de koper als de verkoper.

Toch is er de angst dat ook vastgoedtransacties dankzij allerhande gesofisticeerde applicaties gestandaardiseerd vorm kunnen krijgen. Zo is in het buitenland de applicatie Homesnap aan een opmars bezig. Hier swipen gebruikers door verschillende huizen en geven ze aan of ze al dan niet geïnteresseerd zijn. Tot op heden worden de huizen nog steeds door makelaars in de app geplaatst. De vraag is echter wanneer een gelijkwaardige tool ook voor particuliere verkopers toegankelijk zal worden. En wat is de volgende stap? Een automatische generatie van koopovereenkomsten met alle noodzakelijke info?

De vastgoedmakelaar zal blijvend zijn meerwaarde moeten garanderen om dergelijke evoluties te counteren. Het feit dat het niet langer gaat om een beschermde titel, zal eveneens niet in z’n voordeel spelen.

Datarooms voor vastgoedtransacties

Om bovenstaande bekommernissen te counteren, zal transparantie steeds belangrijker worden. Ook voor projectontwikkelaars is dat zeker het geval. Transparantie laat zich echter niet veruitwendigen door stoffige mappen boordevol cijfertjes. Om die reden zullen virtuele datarooms steeds meer aan belang winnen. Het gaat om intuïtieve systemen die makelaars helpen bij het waarborgen en delen van de documenten die nodig zijn voor de transactie. Zowel intern als extern is de data vlot raadpleegbaar. Daarmee zijn potentiële kopers van over de hele wereld bereikbaar. Onder andere Virtual Vaults, dat eerder al gelijkaardige oplossingen ontwikkelde voor de M&A sector , ontwikkelde reeds dataroom-oplossingen voor de vastgoedsector.

Blockchain en smart contracts

Verschillende vastgoedbedrijven experimenteren al met blockchain toepassingen om transacties definitief op te slaan. In de toekomst zullen het echter voornamelijk smart contracts zijn die aan belang zullen winnen. Zo kunnen zij ingezet worden om lease- of huurcontracten automatisch te laten verlopen. Gedaan met hoge waarborgen en talloze bedenkelijke vragen met betrekking tot de betrouwbaarheid van de tegenpartij. Door ook hier de transacties geautomatiseerd te laten verlopen, ontstaat er een sfeer van vertrouwen en transparantie. Laat dat laatste nu net hetgeen zijn waar de sector nood aan lijkt te hebben. De komende twee jaar zal die ontwikkeling zeker geen grote doorbraak kennen, maar een goede vastgoedinvesteerder blijft toch maar beter op de hoogte van dergelijke blockchainontwikkelingen.