Home » Ondernemersnieuws » financiën » Hulp nodig met het financieren van je werkkapitaal?

Hulp nodig met het financieren van je werkkapitaal?

Geplaatst in: financiën

Komt het regelmatig voor dat jouw klanten hun facturen niet op tijd betalen? Dan kan dit ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld geen nieuwe voorraden in kunt kopen of leveranciers kunt betalen. Dit betekent in feite dat je niet aan jouw financiële verplichtingen kunt voldoen. Als ondernemer zit je hier uiteraard niet op te wachten. Helaas hebben veel bedrijven hier last van. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je vast en zeker nog wel wat hulp gebruiken bij het financieren van je werkkapitaal. In dat geval biedt een werkkapitaalfinanciering uitkomst.

Wat is een werkkapitaalfinanciering?
Voordat we kunnen kijken hoe een werkkapitaalfinanciering jou kan helpen, moet je er eerst het fijne van weten. Daarom lichten we hier eerst kort toe wat dit precies voor een financiering is. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, helpt deze financieringsvorm jou bij het financieren van je werkkapitaal. Nu ben je vast en zeker benieuwd wat er onder werkkapitaal verstaan wordt. In feite is dit een nogal breed begrip. Werkkapitaal omvat onder meer personeelskosten, kosten die je maakt voor de huur of het betalen van je leveranciers. We zouden werkkapitaal in principe dus kunnen omschrijven als de portemonnee van jouw bedrijf. Dankzij dit kapitaal kun je op korte termijn immers aan betalingsverplichtingen voldoen.

Geleende geld gebruiken om aan betalingsverplichtingen te voldoen
Als je voor een werkkapitaalfinanciering kiest, sluit je een lening af. Je leent dit geld van een geldverstrekker. Wanneer zij jouw aanvraag goedkeuren, zetten ze het overeengekomen bedrag klaar op een speciale rekening. Het kan hierbij gaan om 5000 euro, maar ook om 500.000 euro. Heb je geld nodig? Dan neem je dit simpelweg op van de betreffende rekening. De hoogte van het bedrag bepaal je helemaal zelf. Als je 1000 euro nodig hebt, neem je 1000 euro op. Uiteraard kun je nooit meer geld opnemen dan een geldverstrekker maximaal voor jou klaarzet op de speciale rekening. Zodra je eenmaal geld hebt opgenomen, kun je het gebruiken om de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf mee te betalen. Bovendien los je er een tijdelijk tekort aan liquide middelen mee op.

Opbouw van een werkkapitaalfinanciering
Nu je weet wat een werkkapitaalfinanciering precies is, wordt het tijd om te kijken hoe deze lening precies is opgebouwd. Aangezien je geleend geld gebruikt om werkkapitaal te financieren, moet je dit altijd terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een gedeelte af te lossen. Grote voordeel van een werkkapitaalfinanciering is dat er niet alleen sprake is van flexibel opnemen. Nee, want je kunt namelijk ook flexibel aflossen. Omdat het hier om een lening gaat, betaal je bovendien rente over het bedrag. Je betaalt dit alleen niet over het hele bedrag, maar alleen over het deel dat je opneemt. Staat er 250.000 euro voor je klaar en neem je hier 30.000 euro van op? Dan betaal je enkel rente over deze 30.000 euro.

Zakelijk krediet of zakelijke lening?
Sommige ondernemers kennen een werkkapitaalfinanciering ook wel onder de naam zakelijk krediet. De naam mag dan anders zijn, maar het gaat hier wel degelijk om dezelfde financiering. Twijfel je of een werkkapitaalfinanciering iets voor jou is? Dan kun je mogelijk beter een bedrijfslening aanvragen. Zo’n lening is een goede keuze als je een langlopende investering in jouw bedrijf wilt financieren. Denk hierbij aan uitbreiding of de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuwe voertuig. Qua opbouw verschilt een zakelijke lening wel van een werkkapitaalfinanciering. Zo stort een geldverstrekker het bedrag in één keer of in delen op jouw rekening. Bovendien betaal je altijd rente over het hele bedrag.