Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Hoge premiestijging bij autoverzekeringen: ontspring de dans met lease!

Hoge premiestijging bij autoverzekeringen: ontspring de dans met lease!

Geplaatst in: mobiliteit

Iedere auto-eigenaar is het vast wel opgevallen dat de afgelopen maanden de premie voor de autoverzekering weer is gestegen. Zowel de prijs als prijstoename van de verzekering verschilt natuurlijk door het hele land, wel is het zo dat door het hele land heen de premies gestegen zijn. Je kunt de dans toch ontspringen met een simpele leaseauto. Dat ook nog terwijl juist de all-riskverzekeringen de grootste stijging van premie laten zien.

Overal hetzelfde, toch verschillende stijgingen
In 2017 betaalt een Nederlander gemiddeld bijna een kwart meer voor een autoverzekering dan een jaar ervoor. Jammer, want in 2016 dachten veel mensen dat de premies alleen maar laag zouden blijven.
Als je al denkt dat een kwart prijsstijging veel is dan is het te hopen dat je niet in het Zuiden van Limburg woont. In Maastricht betaal je meer dan veertig procent meer voor een autoverzekering dan het jaar ervoor. In Den Bosch betaal je het minste meer, slechts een luttele vijf procent. Dat is nog prima te doen.

De prijzen voor een autoverzekering verschillen dus ook door het hele land. In de Randstad bijvoorbeeld ben je (logisch) het duurste uit. Een gemiddelde autoverzekering kost daar al meer dan dertig euro. In provincies als Zeeland en in het Noorden is dit veel en veel minder.

Het risico is groter
Misschien voel je je wel een beetje verontwaardiging terwijl je dit leest. Want waarom zijn die prijzen dan zo enorm gestegen? Dit komt doordat het risico voor de autoverzekeraars enorm is toegenomen. Dit jaar waren er maar liefst 29 schadeclaims per 1000 inwoners, drie meer dan het jaar ervoor. Het hoogste aantal claims komt uit Brabant.
Doordat men meer claimt wil de verzekeraar natuurlijk dit geld ‘dekken’. Dit doen ze door iedereen meer te laten betalen. Een verzekeraar wil immers ook alleen maar winst maken.

All-risk krijgt de zwaarste klap
Als we naar het gehele jaar kijken betekent dit dat de gemiddelde Nederlander bijna honderd euro meer neer moet leggen voor zijn of haar autoverzekering. Vooral de verzekeringen die een all-riskdekking aanbieden zijn flink duurder geworden dan voorheen. Procentueel gezien stegen de premies van verschillende verzekeringen ongeveer evenveel, maar aangezien een all-riskverzekering al van zichzelf een stuk duurder is komt de klap natuurlijk ook een stuk harder aan dan bij een gewone WA-verzekering.

Weinig gevolgen als je met lease rijdt
Wanneer je een contract op basis van lease hebt hoort daar natuurlijk de beste dekking bij, je hebt dan al vaak een all-riskverzekering. Toch is het wel erg opvallend dat je bij lease-auto’s weinig merkt van de prijsstijging die op de rest van de markt wel redelijk voelbaar is. Dit komt doordat leasemaatschappijen verzekeringen collectief in kunnen kopen, hierdoor krijgen zij vaak een flinke korting van de verzekeraar. Zij nemen immers veel in een keer af. Daarnaast is het ook zo dat zij het risico beter kunnen spreiden dan wanneer een particulier een autoverzekeringen afsluit. Verder zijn de assurantiekosten natuurlijk ook vrij van BTW.