Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Geplaatst in: algemeen

 

Het is een vraag die menig ondernemer vroeg of laat bezighoudt: hoeveel is mijn bedrijf eigenlijk waard? Je bouwt jarenlang elke dag gericht verder aan je succesvolle business. Maar er komt een moment dat je ook wil weten: wat heeft dat harde werken nu eigenlijk opgeleverd? Het laten opstellen van een waardebepaling geeft je het inzicht in de actuele marktwaarde van jouw onderneming.

Waarom een bedrijfswaardering uitvoeren?

Wanneer je weet hoeveel je bedrijf waard is, geeft je dit als ondernemer inzicht. In de praktijk zijn er meerdere redenen voor een ondernemer wanneer deze informatie interessant wordt. We zetten het voor je op een rij:

  • • Startpunt voor een bedrijfsverkoop: de meest voorkomende reden voor een waardebepaling is de aanstaande verkoop van je onderneming. Een waarde-indicatie vormt een belangrijk uitgangspunt voor de verdere onderhandelingen in het verkoopproces.
  • • Bedrijfsstrategie (her)bepalen: je wil weten hoe je bedrijf ervoor staat, zeker wanneer je de bedrijfsstrategie wil aanscherpen. De financiële positie en waarde van je onderneming geven je het inzicht in hoe je bedrijf er momenteel voor staat.
  • • Inzichtelijk maken waardedrijvers van je bedrijf: je wil de value drivers van je onderneming maximaliseren, dit verhoogt namelijk de waarde van je bedrijf. Een bedrijfswaardering helpt deze facetten inzichtelijk te maken.
  • • Aanvragen nieuwe financiering: een bedrijfswaardering kan helpen een financiering voor je bedrijf te realiseren. Je verkoopt als ondernemer dan een deel van de aandelen om aanvullend kapitaal te genereren.

Hoe wordt een waardebepaling uitgevoerd?

Een waardebepaling is altijd maatwerk. Ieder bedrijf bevindt zich namelijk in een eigen branche waarbij ernaar actuele marktontwikkelingen en waardedrijvers van je bedrijf gekeken wordt. Om een goed en realistisch beeld van de bedrijfswaarde te krijgen worden de volgende zaken meegenomen:

  • • Verzamelen van belangrijke basisinformatie, zoals bedrijfsactiviteiten en interne processen.
  • • Analyseren bedrijfseconomische en financiële cijfers om goed beeld te krijgen van de financiële inkomsten en uitgaven.
  • • Meenemen van doelstellingen en prognoses om inzicht te krijgen in toekomstige verwachtingen.
  • • Staan er investeringsverwachtingen op de agenda? En wat is de invloed hiervan op de financiële situatie?
  • • Goed onderbouwen van bedrijfsspecifieke risico’s, binnen bijvoorbeeld crediteuren, afzetmarkt, inkoop, financiën en valuta.

Er zijn tal van factoren die van invloed zijn om de waarde van je bedrijf te bepalen. In een rapportage wordt deze informatie gestructureerd en geanalyseerd.

Een waardebepaling als startpunt van een bedrijfsverkoop

Wanneer je als ondernemer serieus overweegt je bedrijf te verkopen, dan is een van de eerste vragen: hoeveel is het bedrijf waard? Vandaar dat nagenoeg elke aanstaande bedrijfsoverdracht start met het inzichtelijk maken van de waarde van de onderneming. Deze waarde helpt de verkopende partij een verkoopstrategie te bepalen. Terwijl deze waarde ook van belang is voor de koper: dit helpt ze namelijk om een gericht bod uit te brengen, indien er interesse is. De bedrijfswaardering is gebaseerd op een zorgvuldige rekensom, uitgevoerd door een kundige Register Valuator.

Liever niet direct verkopen? Maar wil je vooral weten waar je staat als onderneming? Met het oog op een toekomstige verkoop kan het nu al interessant zijn te weten wat de actuele waarde van je bedrijf is. Hierdoor weet je waar je staat, bovendien kun je gericht werken aan het verhogen van de waarde van je bedrijf. Door je onderneming verkoopklaar te maken en risico’s te minimaliseren én kansen te vergroten.

Bedrijfswaarde of verkoopprijs?

Een belangrijk punt om binnen een bedrijfsverkoop rekening mee te houden is dat een bedrijfswaarde en verkoopprijs niet hetzelfde hoeven te zijn. De waarde van een bedrijf is namelijk de totale economische waarde van je bedrijf. Dit bevat de marktwaarde van het eigen vermogen (aandelen), marktwaarde van schulden en soms minderheidsbelangen. In deze berekening is sterk rekening gehouden met onder meer financiële prestaties van je bedrijf, actuele marktomstandigheden en toekomstverwachtingen. De uiteindelijk overeengekomen verkoopprijs kan hiervan afwijken. Dit wordt namelijk afgestemd gedurende de onderhandelingen in het verkoopproces. Waar de bedrijfswaarde vaak het vertrekpunt vormt voor deze onderhandelingen, is de verkoopprijs uiteindelijk het bedrag dat de koper betaalt aan de verkoper.

Een waarde-indicatie van je onderneming?

Vind je het interessant een indicatie te krijgen van de waarde van je bedrijf? Dit inzicht vertelt je namelijk waar je onderneming op dit moment staat in de markt. Waardoor jij vervolgens je bedrijf kunt klaarmaken voor een verkoop, een financiering kunt realiseren of bedrijfsstrategie aan kunt scherpen. Adagium Bedrijfsoverdrachten helpt je met het uitwerken van een bedrijfswaardering.