Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Hoe wordt de goudprijs vastgesteld?

Hoe wordt de goudprijs vastgesteld?

Geplaatst in: algemeen

goudstavenDe meeste mensen zijn zich ervan bewust dat goud geld waard is. Daarom wil je mogelijk gouden sieraden of munten verkopen. Voordat je dit doet, ben je vast benieuwd naar de waarde van jouw goud. Hoeveel geld je voor dit edelmetaal kunt krijgen, hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de hoeveelheid karaat. Daarnaast wordt er gekeken naar de goudprijs. Deze prijs kan per uur fluctueren, waardoor je eigenlijk nooit weet waar je precies aan toe bent. Ben je benieuwd hoe de goudprijs vast wordt gesteld? In de onderstaande tekst geven wij jou hier tekst en uitleg over.

Vraag en aanbod
Wie denkt dat het bepalen van de goudprijs nattevingerwerk is, heeft het mis. Er zijn namelijk diverse factoren die de prijs van goud beïnvloeden. Net als bij veel andere producten wordt de prijs van goud vooral bepaald door vraag en aanbod. Wordt er veel goud aangeboden, maar is er weinig vraag naar? Dan is goud verkopen minder interessant. De prijs daalt dan immers. Als er weinig goud wordt aangeboden maar wel veel vraag is, stijgt de goudprijs. Meer mensen willen dit edelmetaal immers aanschaffen, waardoor verkoop je meer geld oplevert. Wil je afstand doen van gouden munten of sieraden? Verkoop deze dan als de goudprijs hoog is. De verkoop van goud levert je dan namelijk (aanzienlijk) meer op.

Wie stelt de goudprijs vast?
Vroeger werd de prijs van goud vastgesteld door London Gold Fixing. Met ingang van 2015 is hier verandering in gekomen. Sinds dit jaar wordt de goudprijs namelijk bepaald door ICE Benchmark Administration (IBA). Zij bepalen de prijs van goud aan de hand van de koop- en verkooporders die geplaatst worden via een elektronisch platform. Door deze werkwijze is de goudprijs in principe voor iedereen inzichtelijk. Toen de goudprijs nog door de London Gold Fixing vastgesteld werd, was dit niet het geval.

De waarde van goud verandert ieder uur
Veel mensen investeren in goud omdat de goudprijs minder fluctueert dan de koers van bijvoorbeeld aandelen. Dit is inderdaad het geval, maar het is niet zo dat de prijs van goud nauwelijks verandert. Sterker nog, de goudprijs verandert ieder uur. De fluctuaties zijn alleen minder groot dan bij aandelen. Wil je investeren in goud? Verdiep je dan in de goudprijs. Het beste moment voor goud inkoop is bij een lage goudprijs. Goud is dan een stuk goedkoper dan wanneer de prijs hoog ligt.

Goudprijs op lange termijn stabiel
Omdat de goudprijs ieder uur fluctueert, ziet niet iedereen in waarom het interessant is om in dit edelmetaal te investeren. Toch raden wij jou niet aan om je alleen maar tot de korte termijn te richten. Wie naar de lange termijn kijkt, ziet namelijk dat de goudprijs alleen maar stijgt. Vandaar dat veel mensen goud als een veilige belegging bestempelen. De kans is namelijk groot dat jouw geld alleen maar meer waard wordt naarmate de jaren verstrijken. Investeer je in aandelen of opties? Dan is dit nog maar de vraag. De prijs van dergelijke beleggingen kan op de lange termijn namelijk (flink) dalen.