Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Hoe word je groen als bedrijf? Zo!

Hoe word je groen als bedrijf? Zo!

Geplaatst in: duurzaamheid

In 2022 is het als bedrijf ondenkbaar dat je duurzaamheid niet hoog in het vaandel hebt staan. Iedereen kent de beelden van de kolkende plastic soep in de oceaan en ijsberen in een groen landschap. Daar wil je als bedrijf niet aan meewerken toch? Misschien ben je een startende ondernemer of wellicht heb je al jaren een onderneming en wil je gaan vergroenen. Maar waar moet je beginnen? Hier zijn 4 tips die je in kunt zetten om van jouw bedrijf een groen vlaggenschip in de Nederlandse bedrijfsvloot te maken. 

Vervang je lampen

Draai je ouderwetse wolfraam lampjes eruit en vervang ze door LED lampen. In eerste instantie geef je wat meer uit aan een LED lamp maar ze zijn veel energie-efficiënter en gaan bovendien tot vijf keer langer mee dan andere lampen

Bevorder en beloon duurzaam gedrag

De beste manier om van de plastic soep af te komen is om te zorgen dat het plastic er nooit in terecht komt. Stimuleer je medewerkers bijvoorbeeld om geen plastic drinkfles mee te nemen. In plaats daarvan zou je ze een hervulbare drinkfles kunnen aanbieden. Daarnaast kan je medewerkers stimuleren om minder vaak met de auto te komen door ze bijvoorbeeld een fietsenspaarplan aan te bieden. Voorts is het goed om het papiergebruik aan de kaak te stellen. Zorg dat medewerkers minder vaak documenten uitprinten door een goede Cloud service aan te schaffen waarbij documenten voor alle medewerkers direct inzichtelijk zijn. 

Recyclebare promotionele producten en verpakkingsmaterialen

Op dit thema kan je waarschijnlijk de meeste ‘groene’ winst boeken. Met name als je een bedrijf bent dat bijvoorbeeld veel pakketjes verstuurd. Door over te stappen op Ecolinq verpakkingsmaterialen maak je een duurzame keuze voor biologisch afbreekbaar of composteerbare verpakkingen. De materialen zijn inmiddels zo ver doorontwikkeld dat er in toepassingen weinig verschil is met traditionele plastic verpakkingsmaterialen. De Ecolinq verpakkingen  zijn gemaakt van plantaardig materiaal en zijn geschikt om bijvoorbeeld je logo op te printen. 

Gebruik groene schoonmaakproducten

Iedereen houdt van een fris kantoor dat lekker ruikt. Maar bedenk je dat sommige van die frisse luchtjes giftige stoffen bevatten die zowel voor jou als het milieu schadelijk kunnen zijn. Een van de grootste boosdoeners is bijvoorbeeld producten waar chloor in verwerkt is. Vervang daarom je schoonmaakmiddelen door een merk met een groen label. Deze zijn mogelijk iets prijziger maar zijn vaak geconcentreerd waardoor je er minder van nodig hebt en uiteindelijk toch geld bespaart. 

Niemand wil bijdragen aan de opwarming en de vervuiling van onze enige blauwe planeet. Voor het behoud van de aarde moet iedereen een steentje bijdragen. Zeker bedrijven kunnen fungeren als voorbeeldfunctie voor de rest van de samenleving door bewuste, duurzame keuzes te maken.