Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Hoe word je een freelancer in het sociale domein?

Hoe word je een freelancer in het sociale domein?

Geplaatst in: algemeen
Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay

Het sociaal domein omvat een breed werkveld met onderwerpen die op verschillende soorten wetgeving betrekking hebben. Bijvoorbeeld de Jeugdwet, net als de Participatiewet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Naast dat er op het gebied van het sociaal domein banen beschikbaar zijn bij de gemeenten of via uitzendbureaus is er binnen het werkveld ook vraag naar freelancers. Wil je als freelancer werken binnen het sociaal domein? Ontdek in dit artikel hoe je daarin de beste kansen creëert.

Volg een passende opleiding

Om als freelancer in het sociaal domein te gaan werken, is het belangrijk om een passende opleiding te hebben afgerond. Er zijn allerlei soorten opleidingen te onderscheiden die uitzicht bieden op freelance werk binnen het sociaal domein. Een opleiding Social Work biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om als freelance schuldhulpverlener te werken. Of om als jeugd- en gezinsprofessional aan de slag te gaan. Zo biedt een opleiding HBO Toegepaste Psychologie eveneens uiteenlopende mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de functie van casusregisseur sociaal domein of in de functie van beleidsmedewerker sociaal domein.

Aanvullende kennis opdoen

Binnen het sociaal domein maak je voor bepaalde functies meer kans om als freelancer aan de slag te komen als je over aanvullende kennis beschikt. Bijvoorbeeld als het gaat om functies binnen een specifiek werkveld, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning. Je maakt in dat geval meer kans als je kennis van de WMO hebt. Zo geldt dat eveneens met betrekking tot specifieke functies in de schuldhulpverlening en bijstand. Voor een functie in de schuldhulpverlening is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kennis hebt van de sociale kaart. Ga je als freelancer aan het werk als klantmanager inkomen, dan is het handig om kennis te hebben van de sociale wetgeving.

Zorg voor werkervaring

Heb je geen enkele werkervaring binnen het sociaal domein? Dan is het lastig om als freelancer te gaan werken. De voorkeur gaat doorgaans namelijk uit naar freelancers die al over de nodige werkervaring binnen het sociaal domein beschikken. Je bent in dat geval namelijk snel inzetbaar. Heb je wel werkervaring die aansluit op de functie-eisen? In dat geval maak je al meer kans om als freelancer in het sociaal domein te gaan werken. Zonder werkervaring is het aan te raden om eerst via een uitzendbureau binnen het sociaal domein te gaan werken. Of rechtstreeks bij de gemeente in dienst te komen om de nodige werkervaring op te doen binnen het sociaal domein. Nadat je werkervaring hebt opgedaan, heb je de mogelijkheid om als freelancer binnen het sociaal domein te gaan werken.