Het is zeer vervelend als een klant jouw factuur niet betaald, zeker als het om grote bedragen gaat. Je komt in een spagaat terecht, want je wilt ferm optreden, maar tegelijk ook de relatie met de klant goed houden. Er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen voor je serieuzere stappen moet nemen, zoals het inschakelen van een incassobureau of deurwaarder.
Kennis van de klant
Je kan beginnen met een screening van je klant, vooral als je klant een bedrijf is. Op internet zijn er websites te vinden die dit voor je kunnen doen. Mocht het blijken dat de klant het financieel zwaar heeft, kun je al vanaf het begin ervoor kiezen om de relatie niet aan te gaan of om het op een andere manier aan te pakken. Bijvoorbeeld in termijnen. Het factureren in termijnen kan sowieso een handige manier zijn om wanbetalers te voorkomen, of de schade in elk geval te beperken. Indien de klant pas een later termijn niet betaald, heb je in elk geval een deel van het bedrag al binnen. Ook kan je sneller zien of een klant die niet betaalt dit een enkele keer doet, of dat het typerend gedrag is.
Duidelijkheid en communicatie
Misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat je duidelijk bent naar de klant toe. Begin ten eerste met het op tijd sturen van de factuur. Wanneer je hier zelf lang over doet, communiceer je naar de klant dat het met tijd niet zo nauw komt. Wees in de factuur ook duidelijk over het bedrag, de betalingstermijn en zorg dat je gegevens juist zijn. Dit zijn dus stappen die je bij elke factuur moet ondernemen en ervoor zorgen dat de klant precies weet waar hij aan toe is en wat hij moet doen.
Als de klant vervolgens niet betaalt, is het zaak hem aan de factuur te herinneren. De eerste herinnering kan je het beste telefonisch doen. Een telefoontje is vanzelf al dwingender en zet eerder aan tot actie, tegelijk kom je vaak vriendelijker over dan in een mail of brief. Mocht de klant moeite hebben aan de verplichtingen te voldoen, wees dan begripvol maar laat wel heel duidelijk weten waar hij aan toe is en wat voor volgende stappen je gaat ondernemen.
Laatste stap voor inschakelen hulp
Als dit allemaal niet helpt, stuur je hem een of meerdere aanmaningen. Ook hierin schrijf je welke stappen je gaat ondernemen. In de laatste aanmaning voor je een incassobureau inschakelt, is het belangrijk een aantal zaken te vermelden. Bijvoorbeeld dat je incassokosten in rekening zal brengen en hoeveel. Laat je hiervoor goed informeren. Mocht dit allemaal niet baten, schakel dan een incassobureau in dat je verder kan helpen.
Johannes Hoogendoorn
Bovenstaande zijn inderdaad de stappen die je als ondernemer verwacht te moeten nemen, maar wat blijkt in de praktijk is het vaak niet zo lineair als je zou denken: zo kan duidelijkheid in communicatie een vereiste zijn echter je goede naam wil je ook niet bezoedelen door te streng op te treden. Ik heb het hier over een bedrijfsvoering waarbij je klanten diensten van je aannemen en je deze klanten van tevoren of achteraf persoonlijk te woord dient te staan. Een deurwaarder inschakelen is inderdaad als je met je rug tegen de spreekwoordelijke muur staat en niet meer weet hoe je effectief de klant kunt overhalen de rekeningen te voldoen.