Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Hoe voorkom je coronabesmettingen op de zaak?

Hoe voorkom je coronabesmettingen op de zaak?

Geplaatst in: algemeen

Ondernemen onder de huidige omstandigheden rondom het coronavirus biedt bedrijven en organisaties nieuwe uitdagingen. Veel medewerkers zijn veroordeeld tot thuiswerken en bedrijven en organisaties tot het in goede banen leiden hiervan. Maar niet op elke welkvloer is het even goed mogelijk om het werk te verplaatsen naar thuis. Hoe voorkom je dan coronabesmettingen op de zaak?

Zelftesten bestellen

Als personeelsleden naar het werk moeten komen om te werken, wil je natuurlijk graag dat zij die een coronabesmetting hebben opgelopen niet naar de zaak komen. Maar medewerkers zullen zich niet geroepen voelen om elke dag drie euro uit te geven aan een zelftest. Om er toch voor te zorgen dat medewerkers regelmatig getest worden, kun je als organisatie een flinke voorraad zelftesten bestellen om uit te delen aan medewerkers. Deze kunnen dan om de paar dagen zichzelf thuis testen voordat ze naar het werk gaan. Laat hen dan een foto van de uitslag opsturen om te bepalen of ze naar het werk mogen komen.

Handdesinfectiegel op alle werkplekken

Ondanks dat we elkaar op dit moment geen hand meer geven, kunnen er via allerhande objecten coronabesmettingen met de hand doorgegeven worden. Iemand hoeft maar zijn neus te snuiten en daarna een deurklink of kopieerapparaat aan te raken om zijn coronabesmetting te verspreiden. Daarom is belang om een duidelijk accent te leggen op het regelmatig desinfecteren van de handen. Dit kan door op alle werkplekken handdesinfectiegel te zetten, zodat medewerkers er voortdurend aan herinnerd worden om hun handen te desinfecteren.

Plexiglas

Om te voorkomen dat medewerkers vanaf hun werkplek hun buurman of buurvrouw op de werkplek naast hen besmetten, kunnen werkplekken afgescheiden worden met behulp van plexiglasplaten. Dat is niet de meest gezellig ingreep, maar het kan wel effectief zijn. Bovendien is plexiglas doorzichtig en kunnen collega’s elkaar dus nog gewoon zien en aankijken als dat nodig is.

Schuiven met werktijden

Een minimale verschuiving van werktijden kan een hoop verkeersbewegingen op hetzelfde moment voorkomen. Als iedereen om 9.00 moet beginnen en om 17.30 naar huis gaat, komt iedereen elkaar op die momenten ook tegen. Let werknemers in groepen telkens een kwartiertje later beginnen en stoppen om deze verkeersbewegingen beter te spreiden. Het is maar een klein ongemak en er kan overlegd worden over wie welk tijdsslot neemt.

Het is bijna niet te voorkomen dat je als bedrijf of organisatie wat investeringen moet doen om coronabesmettingen op het werk te voorkomen. Maar als je je bedrijfsprocessen zo goed mogelijk wil laten doorlopen en toch een hoog ziekteverzuim wil voorkomen, is het de investering waard.