Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Hoe sluit je als ondernemer een hypotheek af?

Hoe sluit je als ondernemer een hypotheek af?

Geplaatst in: huisvesting

Ben jij een ondernemer en wil je graag een hypotheek afsluiten? Dan is dit artikel voor jou! Een hypotheek afsluiten gaat als ondernemer namelijk iets anders in zijn werking dan bij iemand die in loondienst is. Dit komt doordat het inkomen van iemand met een onderneming meestal flexibel is, terwijl het inkomen van iemand in loondienst vaak juist constanter is. Dit biedt een hypotheekverstrekker minder zekerheid, waardoor je als ondernemer meer verantwoording af moet leggen aan de geldverstrekker om een hypotheek te kunnen afsluiten.

Voorwaarden hypotheek afsluiten

Om te achterhalen of je in aanmerking komt voor een hypotheek wordt er gekeken naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. Door als ondernemer verantwoording af te leggen bij een hypotheekverstrekker, laat je zien dat je de hypotheek ook in de toekomst kunt betalen. Hierbij kan het een voordeel zijn als je een partner hebt die wel in loondienst werkt en dat jullie samen de hypotheeklasten zullen dragen.

Als startende ondernemer is het niet altijd mogelijk om naar je inkomen van de afgelopen drie jaar te kijken. Daarom wordt er in dit geval gekeken naar je inkomen van het afgelopen jaar. Er kan dan ook door de hypotheekverstrekker gevraagd wordt naar een prognose van je inkomsten over drie jaar. Op die manier kun je de hypotheekverstrekker laten zien welke financiële middelen je in de toekomst hebt en zo de hypotheeklasten kunt betalen.

Inkomensverklaring

Bij een hypotheekaanvraag ben je als startende ondernemer verplicht om een inkomensverklaring te ondertekenen. Wanneer je langer dan drie jaar actief bent, heb je de keuze om gebruik te maken van een ondernemersverklaring of de inkomstenbelasting aangiftes van de afgelopen drie jaar.

De Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) helpt jou om als startende ondernemer toch jouw hypotheek te krijgen. Doordat er vooraf voor de geldverstrekker meer duidelijkheid en zekerheid is wordt het voor jou makkelijker om een hypotheek te verkrijgen. Een hypotheek met NHG is voor jou als ondernemer al mogelijk vanaf 12 maanden. Ook biedt de NHG een toets aan om erachter te komen of de Nationale Hypotheek Garantie kan worden verstrekt. Bekijk de website van de NHG voor meer informatie over deze toets.

Hulp nodig?

Ben jij een ondernemer en wil je na het lezen van dit artikel graag meer informatie over het afsluiten van een hypotheek? Dan kun je altijd terecht bij een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur bekijkt jouw persoonlijke situatie en helpt je graag door naar alle mogelijkheden te kijken om zo een stap verder te komen!