Home » Ondernemersnieuws » ICT » Hoe om te gaan met cybercriminaliteit: 4 tips

Hoe om te gaan met cybercriminaliteit: 4 tips

Geplaatst in: ICT

Hacking, phishing, het verspreiden van ransom- en malware, het zijn allemaal vormen van cybercriminaliteit. Een cyberaanval op een computer kan een heel netwerk platleggen. Daarbij gaat het meestal om een geautomatiseerde aanval waarbij op grote schaal verschillende systemen aangevallen worden, om zo te kijken waar de kwetsbare plekken zitten. Als het bij jouw bedrijf gebeurt, voel je dan niet persoonlijk aangevallen, maar vervelend is het wel!

Vaak is de beveiliging van het netwerk de reden dat bijvoorbeeld hackers gemakkelijk hun slag kunnen slaan. Ze kunnen daarmee de besturing van je hele bedrijf overnemen. De werkwijze van hackers verandert daarnaast regelmatig. Deze zal voornamelijk afhangen van het doel van de hacker, zoals het stelen van persoonsgegevens voor identiteitsfraude of het stelen van innovatieve ideeën. We geven je daarom graag een aantal tips waarmee je, samen met medewerkers, cybercriminaliteit kunt proberen te voorkomen.

1. Verander regelmatig de wachtwoorden

Denk goed na over het wachtwoord dat je voor een bepaalde website kiest. Gemakkelijke wachtwoorden zijn eenvoudig te kraken, en je maakt het hackers ook erg gemakkelijk als je op meerdere websites hetzelfde wachtwoord gebruikt. Gelukkig stellen veel websites eisen aan waar het wachtwoord aan moet voldoen, zoals minstens een hoofdletter en een cijfer. Gebruik in ieder geval geen voor de hand liggende cijferreeksen, herhalingen of woorden. Cybercriminelen gebruiken vaak scripts die automatisch wachtwoorden uitproberen.

Bespreek de risico’s ook met je medewerkers. In een speciale ‘wachtwoordkluis’ kunnen alle wachtwoorden veilig bewaard worden. Je kunt zelfs voor tweestapsautorisatie kiezen of belangrijke bestanden met een wachtwoord versleutelen.

2. Zorg voor een goede firewall en anti-virussysteem

Zo houd je de meeste cyberaanvallen buiten. Laat het geheel wel goed instellen door een systeembeheerder om voldoende veiligheid te garanderen. Gebruik daarnaast altijd de laatste versie van het anti-virussysteem.

3. Software-updates uitvoeren

Geeft je computer aan dat er een software-update is? Voer deze dan zo snel mogelijk uit. Software-updates repareren belangrijke beveiligingslekken, maar geven ook aan waar de beveiligingslekken zaten. Als hackers hier direct op reageren en je de update nog niet uitgevoerd hebt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Wanneer je dit doet tijdens het onderhoud van machines bijvoorbeeld, ligt je proces niet extra stil.

4. Back-ups maken

Maak regelmatig een back-up van je belangrijkste bestanden, op een medium buiten het bedrijf, om te voorkomen dat je door cybercriminaliteit belangrijke bestanden kwijtraakt. Data back-ups zijn bepalend voor de continuïteit van je organisatie. Softwarematige fouten en ook menselijke fouten kunnen leiden tot verlies van data of cybercriminaliteit. Maar back-up oplossingen gaan veel verder dan dat. Een gefundeerd Disaster Recovery Plan helpt je op het kritieke moment de juiste acties te ondernemen, zodat je je klanten kunt blijven bedienen.

Je gaat er natuurlijk vanuit dat jouw bedrijf zoiets niet overkomt. Maar als het zover komt, is het fijn om voorbereid te zijn. Een specialist als BizzCon.nl zorgt met de juiste herstelplannen voor minimaal dataverlies, zodat de continuïteit gewaarborgd kan worden als dat het hardst nodig is. Eigenlijk is een goede Managed Service Partner dus ook een onmisbare tip!