Soms is het nuttiger een functioneel gestructureerd curriculum vitae te schrijven dan een chronologisch cv. Omdat je een uitgebreide werkervaring hebt en bepaalde domeinen uit wilt lichten bijvoorbeeld, omdat je een carrièreswitch wilt maken en relevante ervaring gericht wilt presenteren of omdat er een ‘gat’ in je werkervaring zit (zoals door werkloosheid, zwangerschap of mantelzorg) en daar de aandacht van af wil leiden.
Wil je je eigen cv maken? Bij een functioneel cv wordt de werkervaring dus niet per tijdsperiode beschreven maar op basis van taken, vaardigheden of verantwoordelijkheden. Het wordt om die reden ook wel een ‘vaardigheden cv’ genoemd. Op een functioneel cv komen je persoonlijke gegevens, (mission) statement, relevante vaardigheden, professionele ervaringen, opleidingen en (eventuele) andere ervaringen.
Persoonlijke gegevens
In een functioneel cv begin je net zoals bij een chronologische cv met je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats. Zet de gegevens overzichtelijk onder elkaar. Eventueel kan je een (pas)foto bijvoegen. Kies bij voorkeur geen vakantiekiekje maar neem een professionele, neutrale foto.
(Mission) statement
Wat wil je bereiken in je werk, wat zijn je persoonlijke drijfveren? Maak dit deel niet langer dan een paar zinnen waarin je aangeeft wat jouw meerwaarde voor het bedrijf is.
Relevante vaardigheden
Zoals de titel al zegt beschrijf je hier alleen de voor de gewenste baan relevante ervaringen. Zet daar ook bij waarom jij je deze vaardigheden toebedeeld hebt en hoe je deze vaardigheden hebt opgedaan. Zeg niet ‘ik ben communicatief vaardig’ maar: ‘Ik heb goede communicatieve vaardigheden opgedaan tijdens mijn werk als callcentermedewerker, waarin ik verschillende gesprekstechnieken geleerd en in de praktijk gebracht heb.’. Vaardigheden kunnen ook opgedaan zijn in hobby’s of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
Professionele ervaringen
Hier beschrijf je de eerdere werkervaringen. Leg daarbij de nadruk op de functieomschrijving. Bijvoorbeeld: ‘Tekstschrijver. Voor verschillende opdrachtgevers was ik verantwoordelijk voor het schrijven van blogs en redigeren van teksten van anderen.’. Of: ‘Als grafisch vormgever was ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van folders en flyers voor opdrachtgevers uit de zorg.’.
Opleidingen
Hier kan je hetzelfde invullen als bij een chronologische cv. Benoem hier je laatste studie eerst en je vooropleiding als laatste. Wees feitelijk: wat is de naam van de onderwijsinstelling en de studierichting, in welke periode was dit. Onder dit kopje kunnen ook aanvullende cursussen, opleidingen en trainingen genoteerd worden.
Andere ervaringen
Noteer hier de ervaringen die je hebt opgedaan buiten je werk of in de periode dat je niet aan het werk was. Dat kan voorzitter van een studentenvereniging zijn, mantelzorger, vrijwilliger in asiel maar ook het contact dat je met verschillende culturen hebt gehad tijdens een wereldreis of het goed kunnen omgaan met kleine kinderen als tennisleraar aan basisschoolkinderen.
En ten slotte: less is more! Leef je dus niet helemaal uit in omschrijvingen, maar houd het kort en functioneel. Een toekomstige werkgever heeft geen zeeën van tijd om je cv door te nemen en je bent ook niet de enige sollicitant die een cv heeft gestuurd. Hoe duidelijker en overzichtelijker je cv, des te meer kans heb je dat je cv op het bureau blijft liggen en niet de papierversnipperaar in gaat.