Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Hoe maak je jouw bedrijf aantrekkelijk voor jongeren?

Hoe maak je jouw bedrijf aantrekkelijk voor jongeren?

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Veel beroepssectoren lijden onder de vergrijzing. Jongeren kiezen bijvoorbeeld niet vaak voor de metaalsector, hoe belangrijk deze ook is. Ligt dat wellicht aan de wat stoffige uitstraling van deze sector?

Wat willen jongeren als het om werk gaat?

Vroeger lag je beroep al vast. Je werd, net als je vader, boer of arts. De meeste vrouwen bleven thuis voor de kinderen zorgen; voordat zij trouwden konden zij tijdelijk aan de slag als secretaresse, verpleegkundige of onderwijzeres. Tegenwoordig hebben jongeren veel meer keuze. Vastigheid en een hoog salaris zijn minder belangrijk geworden voor de jongere generaties, waaronder de millennials en generatie X. Zij vinden juist zaken als zingeving, flexibiliteit en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk. Zo is het tegenwoordig voor vrouwen en in toenemende mate ook voor mannen gebruikelijk om parttime te werken. Jongeren werken bij voorkeur in een werkomgeving die veilig, functioneel en prettig stimulerend is.

Is de metaalsector wel aantrekkelijk genoeg?

De metaalsector lijkt onder haar stoffige imago te lijden. Is dit wel terecht? Is de metaalsector inderdaad saai en weinig uitdagend? Of lijkt dat maar zo en moeten de mensen in de sector wat meer moeite doen om te laten zien hoe leuk hun vak is? Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om scholieren reeds op jonge leeftijd te laten zien wat werken in de metaalsector inhoudt en welke innovaties en ontwikkelingen het vak uitdagend houden. Houd er daarbij rekening mee dat uiterlijk een belangrijke rol speelt: een frisse en verzorgde uitstraling van het bedrijf is immers aantrekkelijker dan werken in een donkere en vuile loods of fabriek. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting en nette vloeren.

Hoe maak ik mijn werkomgeving veilig en aantrekkelijk?

Een veilige werkomgeving is van essentieel belang, voor zowel de huidige als toekomstige werknemers. Veel bedrijven in de metaalsector blijken kapotte en vieze vloeren te hebben. Dit is onhygiënisch en verhoogt het risico op bedrijfsongevallen. Daarnaast werkt een schone vloer stimulerend: een nette vloer wil je graag schoon houden. Voorbeelden van geschikte vloeren zijn een troffelvloer en een epoxyvloer. Deze stevige vloeren kunnen tegen een stootje, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor de metaalsector. Daarnaast zien ze er aantrekkelijk uit, zodat werknemers trots kunnen zijn op hun werkplek en dat ook uit zullen stralen naar hun toekomstige jonge collega’s.