Home » Ondernemersnieuws » administratie » Hoe lang duurt het gemiddeld om online een product te kopen?

Hoe lang duurt het gemiddeld om online een product te kopen?

Geplaatst in: administratie, detailhandel

Het begrijpen van het gedrag van de klant gedurende het aankoopproces is een van de sleutels voor een succesvolle e-commerce. Om de conversie te verbeteren is het noodzakelijk om informatie over de consument te verzamelen. Een van de statistieken om bij te houden, is de tijd die een gebruiker nodig heeft om een transactie te voltooien: het aantal minuten, uren of dagen om de aankoop te voltooien.

De tijd om een product online te kopen is zeer verschillend afhankelijk van het desbetreffende land in aanmerking. Dit bleek uit een op Europees gebaseerde studie van Shopalike, een shopping portal actief sinds 2009. Het onderzoek heeft het gedrag geanalyseerd onder 12 verschillende landen uit Europa: Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden en Slowakije.

De tijd tot aankoop verschild tussen verschillende landen

Terwijl mensen in de meeste landen er gemiddeld een uur over doen om online kleding te kopen, doen de Fransen er gemiddeld 4 uur over – de langste tijd uit deze categorie. De Slowaken doen er het minst lang over om een modeproduct te kopen, zij maken hun online keuzen in minder dan 20 minuten, vanaf het product wordt waargenomen tot aan de verkoop. Een vergelijkbare situatie is te vinden in een andere grote categorie in de e-commerce, schoenen. De gemiddelde tijdspanne van het zien tot aankoop ligt in Europa op 68 minuten, maar voor diezelfde zoekopdracht doen de Nederlanders er 39 minuten over en de Noren weten al binnen 10 minuten welke schoen ze bestellen. Voor meubels weten de meeste gebruikers de aankoop af te ronden binnen anderhalf uur, met uitzondering van Italië en Frankrijk. ​

De tijdslijn van online aankopen

Om het gedrag beter te visualiseren, toont de onderstaande infographic de tijdlijn hoe lang het duurt voor de gemiddelde Europese gebruiker in staat is om de aankoop af te ronden. De meeste aankopen vinden plaats binnen 24 uur, daarna kan het oplopen tot twee dagen. De tijdlijn belicht verschillende categorieën waardoor je goed kunt zien dat naast een simpel T-shirt die in het midden staan, een perfecte jurk kiezen heel wat meer tijd kost. Ook doet men er gemiddeld langer over om meubels te kopen, zoals een bank. De kortste tijdsduur ligt duidelijk bij de categorieën zonnebrillen en speelgoed.

Hoe lang duurt het om online te kopen in Nederland?

Hoe zit het met het koopgedrag van Nederland? Met onderzoek van ons platform is te zien dat aanschaftijd van make-up rond de 35 minuten ligt, wat relatief hoog is ten opzichte van de andere Europese landen die er gemiddeld 20 minuten over doen. In Nederland lijkt het meest geliefde product oorbellen en het minst zeker zijn Nederlanders over de aanschaf van stoelen. Nog een fun fact: op Brazilianen na willen Nederlanders er zeker van zijn dat ze het goede geurtje in huis halen.

Met dank aan: www.shopalike.nl