Home » Ondernemersnieuws » financiën » Hoe laat je geen geld liggen als ondernemer

Hoe laat je geen geld liggen als ondernemer

Geplaatst in: financiën

Het leiden van je eigen onderneming is al lastig genoeg. Het kost tijd, geld en het succes van je bedrijf beïnvloedt niet alleen je eigen leven, maar ook dat van bijvoorbeeld je werknemers en klanten. Is het dan een goed idee om dan ook nog te gaan beginnen met beleggen? En zelfs als je wil beleggen, moet je dit zakelijk doen of privé, en op welke manier?

Voordelen van beleggen

Als je belegt, behaal je doorgaans een hoger rendement dan wanneer je het geld op een spaarrekening zou laten staan. Vooral gezien het huidige economische klimaat met zeer lage rentetarieven, is investeren bovengemiddeld aantrekkelijk. Daarnaast kan een meevaller op je belegging ook als compensatie dienen voor wanneer je onderneming het zwaar heeft en je misschien zelfs verlies draait. Door te beleggen diversifieer je dus eigenlijk het risico van je gehele onderneming. Aan de andere kant kan beleggen ook nadelig zijn wanneer je juist verlies draait op je investering. Zelfs als je voorzichtig bent met investeren en geen grote risico’s neemt, kan het altijd voorkomen dat je met een (groot) verlies te kampen krijgt. Daarnaast vereist investeren ook veel tijd en aandacht, wat de aandacht afleidt van je eigen onderneming. Je moet je dus afvragen of eventuele voordelen opwegen tegen de nadelen van beleggen.

Zakelijk of privé

Of je het beste zakelijk of privé kunt beleggen, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en of het fiscaal aantrekkelijk is. Voor 2017 werd het belastbaar inkomen berekend op 4%​ van het grondslag sparen en beleggen. De daadwerkelijk te betalen belasting bedroeg 30% van het belastbaar inkomen, dus 1,2% over het eigen vermogen. Vanaf 2017 is het heffingsvrije vermogen €25.000, maar wordt het belastbaar inkomen geheel anders berekend. Er zijn nu drie verschillende progressieve belastingtarieven tussen 2,87% en 5,39%. Als je besluit zakelijk te beleggen, wordt het rendement beschouwd als inkomsten uit werk en woning en valt het behaalde rendement in box 1. Dit betekent dat de belasting tussen de 36,55% en 52% zal liggen, afhankelijk van de hoogte van het rendement. Hoewel privé beleggen dus wellicht aantrekkelijker lijkt, betekent dit wel dat het geld de onderneming verlaat en dus niet meer kan worden gebruikt voor het bedrijf. Denk er bij het maken van de beslissing dus ook aan of je het geld op korte termijn nodig zal hebben of wil gebruiken als buffer mocht het minder gaan met het bedrijf.

Manier van beleggen

De manier waarop je je geld wil beleggen hangt af van hoeveel tijd je eraan kwijt wil zijn, het risico dat je wil nemen en de kosten die je bereid bent te maken. Als je actief bezig wil zijn met je investering, is het een optie om te beleggen in aandelen. Investeren in aandelen kan echter wel relatief risicovol zijn maar kan ook een hoog rendement opleveren mits je slim investeert. Als je je vooral wil richten op je bedrijf en je eigenlijk niet bezig wil houden met de investering of bang bent dat je er niet genoeg kennis van hebt, kan je investeren in obligaties of ETFs, of zelfs besluiten om het beleggen uit te besteden aan bijvoorbeeld een fondsbeheerder. Hoewel het laatste relatief duur is, is het wel een voordeel dat de investering actief wordt beheerd door professionals.

Of beleggen echt een verstandig idee is, hangt af van je onderneming, het doel van de belegging en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Voordat je de keuze maakt is het belangrijk alle voor- en nadelen voorzichtig af te wegen om tot een besluit te komen.