Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Hoe kun je zelf een auto importeren?

Hoe kun je zelf een auto importeren?

Geplaatst in: mobiliteit

Je bent een autoliefhebber en geïnteresseerd in één bepaald merk en model. Het kan zijn dat je een nieuwe auto nodig hebt, maar het is ook mogelijk dat je een verzamelaar van auto’s bent. In beide gevallen merk je dat er auto’s zijn die je in Nederland moeilijk kunt krijgen voor een aanvaardbare prijs, maar in het buitenland juist wel. Wat je dan kunt doen is je auto importeren. Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Bij het importeren van een auto zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Doe je dat niet, dan kan goedkoop wel eens resulteren in duurkoop.

Zelf ophalen of laten bezorgen?

Een auto is heel wat anders dan een simpel postpakketje dat je online bij een buitenlandse leverancier bestelt. Niet alleen zal het prijsniveau een stuk hoger zijn, het hele logistieke proces kan een hoop voeten in de aarde hebben. Als je een auto vanuit het buitenland in Nederland laat bezorgen, mag je rekenen op hoge transportkosten en kosten van verzekering. Je kunt hem natuurlijk ook zelf ophalen. Hou dan wel rekening met brandstofkosten en kosten van verblijf in het land van herkomst. Is je buitenlandse auto importeren dan nog steeds voordelig? Als je een auto importeert krijg je te maken met BPM. Om deze te berekenen kun je gebruikmaken van de forfaitaire tabellen van de belastingdienst. Hiermee bereken je de waarde aan de hand van catalogusprijs en de CO2-uitstoot. Maar je kunt ook de BPM berekenen door middel van actuele koerslijsten waarop de daadwerkelijk waarde van de desbetreffende auto vermeld wordt. Deze rekenmethode wordt ook door de belastingdienst geaccepteerd en kan je veel voordeel opleveren.

Een auto importeren – Waar krijg je in Nederland mee te maken?

Allereerst zal je geïmporteerde auto door de RDW, de Rijksdienst Wegverkeer, aan een keuring worden onderworpen. Deze kentekenkeuring is met name bedoeld om erachter te komen of je buitenlandse auto niet gestolen is en of hij wel voldoet aan alle eisen om op de Nederlandse wegen te mogen rijden. Het is mogelijk dat je buitenlandse auto onlangs in het land van herkomst is gekeurd. Dit keuringsrapport moet je dan overleggen; de RDW zal de bevindingen zeker in het oordeel en de eigen keuring meenemen. Is de keuring gedaan en heeft je auto goedkeuring gekregen, dan zal de Belastingdienst je BPM berekenen en een aanslag versturen. Nadat je deze aanslag hebt betaald, krijg je een Nederlands kenteken toegewezen. Daarna zal je de kentekenplaten moeten laten maken en op je geïmporteerde auto monteren. Komt je auto in aanmerking voor motorrijtuigenbelasting, dan ontvang je vanzelf een aanslag. Uiteraard moet je auto ook nog in ons land verzekerd worden. Hier moet je zelf voor zorgen.

Nog een paar zaken om op te letten bij het auto importeren

Als je niet helemaal thuis bent in de internationale autohandel, dan kan je voor verrassingen komen te staan. Een bepaalde auto kan bijvoorbeeld in Scandinavië een stuk goedkoper zijn, maar wellicht in de Baltische staten ook. Heb je een goed beeld van alle prijsniveau’s binnen de EU? Goed onderzoek voorkomt dat je te veel betaalt. Bij de berekening van je BPM wil de Belastingdienst nog wel eens gebruik maken van berekeningen die niet altijd gunstig voor je uitvallen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die met hun berekeningen je honderden euro’s kunnen besparen, zeker als hun berekeningen door de Belastingdienst geaccepteerd zijn. Wat is verder belangrijk bij een auto importeren? Je gezond verstand. Zeker als je van plan bent de auto op te halen, is het goed als de verkoper je van tevoren uitgebreide documentatie en foto’s opstuurt, zodat je ter plekke niet voor onaangename verrassingen komt te staan.