Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Hoe kun je kakkerlakken voorkomen in jouw bedrijf?

Hoe kun je kakkerlakken voorkomen in jouw bedrijf?

Geplaatst in: algemeen

Ben je eigenaar van een bedrijf of een normale medewerker? Het maakt eigenlijk niet uit wie je bent. Zolang je last hebt van kakkerlakken op kantoor is dit artikel speciaal voor je geschreven. Kakkerlakken in het bedrijf hebben, is helemaal niet hygiënisch en professioneel. Ga maar eens na hoe de klanten het zullen vinden, als ze op bezoek zijn en een kakkerlak voorbij zien gaan. Ook jouw collega’s zullen het niet leuk vinden, om dagelijks kakkerlakkenafval op hun bureau te vinden. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunt gebruiken om kakkerlakken in jouw bedrijf te voorkomen. Deze tips helpen niet alleen om kakkerlakken te voorkomen, maar ook andere ongedierte. Als je deze tips nuttig vindt, deel ze dan zeker met jouw collega’s.

 1. Gebruik effectieve bestrijdingsmiddelen
  Wanneer de kakkerlakken eenmaal in het bedrijf zijn, kunt je ze niet voorkomen maar wel bestrijden. De schoonmaakster zullen regelmatig hun best doen de plek elke ochtend te dweilen. Maar je weet zelf dat dweilen geen effect zal hebben. Enkele effectieve middelen die je kunt gebruiken om kakkerlakken te bestrijden zijn het plaatsten van een lijmval en chemische bestrijdingsmiddelen.Omdat je met anderen werkt is het raadzaam om met de veiligste manier te beginnen. Koop enkele lijmvallen en plaats die op plekken waar je de kakkerlakken het meest hebt gezien. De lijmvallen hebben een kartonnen omhulsel, waarin speciale lokstof is geplaatst. Wanneer de kakkerlak de lokstof ruikt, gaat hij in het doosje en blijft dan vast plakken aan de lijm. Deze manier is ook goed om erachter te komen met welke kakkerlakken je eigenlijk te maken heb. Vergeet niet om de vallen elke dag vroeg op te ruimen, want anders zul je stankoverlast hebben op kantoor.Chemische bestrijdingsmiddelen zijn ook heel effectief. Wanneer de lijmvallen niet helpen, moet je overstappen naar de harde manier van bestrijden. Houd er rekening mee dat je in een kantoor werkt met verschillende mensen, die verschillende soorten allergieën hebben. Stem eerst af met je medewerkers voor je de ruimte sprayt. Let erop dat de middelen die een toelatingsnummer hebben worden gebruikt. Want niet alle sprays mogen in Nederland gebruikt worden.
 2. Houd het kantoor zo schoon als mogelijk
  Houdt het kantoor zo schoon als mogelijk. Vraag de schoonmaaksters tenminste om elke dag tegen het einde van de werkdag de tonnen op te halen en alles buiten te zetten. Laat geen voedsel achter op kantoor. Dat is een van de grootste redenen waarom je kakkerlakken op jouw werkplek hebt. Dweil op tijd en houd de omgeving netjes. Vraag dit ook aan jouw medewerkers. Plaats een mededeling, waarbij je jouw medewerkers vriendelijk verzoekt om niet alleen hun werkplek netjes achter te laten, maar ook de keuken en de kantine.De kantine of eetruimte zijn een van de eerste plekken waar kakkerlakken komen. Laat jouw werknemers geen ongewassen vaat in de wasbak achterlaten. Let erop dat medewerkers ’s nachts geen voedsel achterlaten. Indien je dat toch ziet, vraag ze meteen om het op te ruimen of in de ijskast te doen. De plekken achter de kasten, tafel en koelkast worden vaak vergeten. Laat die plekken regelmatig schoongemaakt worden door de schoonmaakster.  Vergeet niet om na sluitingstijd keukenafval buiten te plaatsen.
 3. Laat jouw kantoorfaciliteiten regelmatig onderhouden
  Onregelmatige onderhoudscontrole van faciliteiten kan een aantal risicofactoren met zich meebrengen, vooral voor gebouwen die ouder zijn of met verzwakte en beschadigde structuren, wat kan leiden tot gaten, spleten, en pijplekken. Dit geeft toegang aan talloze ongedierte tot uw kantoor zoals mieren, kakkerlakken en knaagdieren. Laat jouw toiletten regelmatig controleren op verstoppingen en lekkages. Wanneer je verstopte toiletten hebt is het een lekkere woonplaats voor kakkerlakken. Vraag medewerkers om aan te geven welke problemen zij ervaren. Als je de baas bent, kunt je niet op 10 plekken tegelijkertijd zijn. Vraag het personeel om feedback te geven over de ruimte en hun ervaringen.
 4. Schakel een professionele bestrijdingsdienst in
  Wanneer de last of de plaag van de kakkerlakken te veel is geworden en je merkt dat niets helpt, dan wordt het tijd om de bestrijdingsdienst in te schakelen. Een kakkerlakkenplaag ontstaat vaak vanwege een gebrek aan regelmatige inspecties. Als je kakkerlakken op de werkplek hebt opgemerkt, is de veiligste en meest effectieve optie om contact op te nemen met een ongediertebestrijder.Kakkerlakken zijn ongedierte die je niet op kantoor wilt, dus communiceer met alle betrokkenen om er zeker van te zijn dat ze wegblijven! Vraag de bestrijdingsdienst een offerte en bespreek ook de methode waarop zij de plaag zullen bestrijden. Let op de veiligheid van jouw personeel. Je wordt geadviseerd om het bedrijf tenminste voor die dag te sluiten. Zorg ervoor dat je daarna jouw personeel ook laat trainen over hygiëne en ongedierte.