Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Hoe kom je professioneel over als ondernemer?

Hoe kom je professioneel over als ondernemer?

Geplaatst in: algemeen, mobiliteit

Als ondernemer wil je zo professioneel mogelijk overkomen. Daarom is het belangrijk dat jij en je eventuele werknemers hier bewust aan werken. Je kunt namelijk veel doen om een goede indruk achter te laten, aan klanten, opdrachtgevers, leveranciers en andere belangrijke contacten. Ontdek verschillende tips.

Vervoer

Onthoud dat alles meetelt bij de uitstraling van je bedrijf. Denk allereerst aan de auto waarin je rijdt, om naar je zakelijke afspraken te komen. Met een zakelijke lease auto kom je in stijl aan op de plek van bestemming. Je hebt de keuze uit verschillende auto’s. Bij ieder bedrijf zijn hier immers weer andere wensen in. Wil je een luxe auto leasen of juist een duurzaam model? Bij DutchLease is er een ruim aanbod, zodat je snel kunt wegrijden in de auto die bij jou als ondernemer past. Je houdt de vervoerskosten overzichtelijk met een leasewagen, aangezien je voor een vast bedrag per maand in de auto kunt rijden. Daar komen alleen nog brandstofkosten bij.

Goede indruk

Zorg dat je tijdens afspraken en meetings een goede indruk achterlaat. Dit heeft onder andere met je uiterlijke kenmerken te maken. Kleed je netjes, blijf fris en verzorg onder andere je haar. Ken de basisprincipes van zakelijke etiquette. Kom op tijd en respecteer de agenda’s van anderen. Maar nog wel belangrijker zijn je communicatieve vaardigheden. Ontwikkel sterke communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Jij voert immers het woord voor jouw bedrijf. Wees duidelijk en beknopt in je communicatie, of het nu gaat om e-mails, telefoongesprekken of persoonlijke gesprekken. Blijf ook altijd beleefd, maar laat wel je kracht zien. Ontwikkel daarbij ook goede luistervaardigheden. Toon oprechte interesse in wat anderen te zeggen hebben. Dit bevordert effectieve communicatie en maakt het prettig om met jou te werken.

Kantoorruimte

Het is ideaal om als ondernemer een eigen kantoorruimte te hebben. Dit is zeker het geval als je personeel in dienst hebt: je wilt natuurlijk een werkplek kunnen bieden. Maar ook als zzp’er kun je een kantoorruimte huren, om bijvoorbeeld klanten en opdrachtgevers te kunnen ontvangen. Zorg dat de ruimte er netjes en professioneel uitziet. Je wilt immers trots kunnen zijn als er iemand uit je netwerk langskomt! Houd het er netjes, kies voor moderne apparatuur en zorg voor een mooie inrichting. Een moderne kantoorruimte hoeft niet helemaal steriel of stijf te zijn: je mag best voor wat kleur en levendigheid gaan. Hang posters aan de muur of zet planten neer in het kantoor. Creëer een hoekje om te vergaderen, of juist een plekje voor de lunchpauze. Neem er op die manier de tijd voor om een ideale werkplek in te delen.

Online uitstraling

Vandaag de dag is ook de online uitstraling van een bedrijf relevant. Richt een passende website in en zorg dat je actief bent op social media. Houd je online aanwezigheid up-to-date en consistent. Schrijf goede e-mails en blijf netjes in alle andere vormen van online communicatie. Gebruik een professionele e-mailhandtekening met je naam, functietitel, bedrijfsnaam, contactgegevens en eventueel het bedrijfslogo. Het lijken details, maar het is toch van belang voor de algehele uitstraling.

Gehele team

De uitstraling van je bedrijf verzorg je niet in je eentje, als je met een team werkt. Jij kunt nog zo professioneel overkomen, het is ook belangrijk dat je personeel hierin mee gaat. Natuurlijk ben jij als eigenaar aanspreekpunt en eindverantwoordelijke. Maar let erop dat je professionele werknemers aanneemt, die verstand hebben van de branche en die zakelijk sterk staan. Uiteraard kun je ook stagiairs of juniors aannemen, maar dan is het wel essentieel dat je de tijd hebt om deze personen in te werken. Wees betrokken bij je team, wat bijdraagt aan goede teambuilding. Vertel over je bedrijf, en de wensen en doelen die je hebt. Organiseer evenementen en uitjes om het team bij elkaar te brengen, indien relevant ook met contacten uit je netwerk erbij.

Een professionele uitstraling als ondernemer is van groot belang. Zo trek je klanten, partners en investeerders naar je toe en win je vertrouwen. We hopen dat deze tips je op weg helpen.