Startende ondernemers kiezen noodgedwongen vaak voor het huren van een bedrijfspand in plaats van het kopen. Zonder goede cijfers en jaarrekeningen over meerdere jaren wordt het krijgen van een hypotheek namelijk lastig bij de traditionele banken. Gelukkig zijn er toch mogelijkheden.
Voor het ondernemen heb je kapitaal nodig, en daardoor ben je afhankelijk van vreemd vermogen. Jouw huisbank is voor jou als startende ondernemer waarschijnlijk bereid om je te helpen met een rekening courant en met het financieren van goedkope bedrijfsmiddelen. Als het gaat over het kopen van een bedrijfspand, worden de gesprekken bij de bank lastiger. Voor startende ondernemers houden de banken de deur zelfs dicht. Toch hoef je geen genoegen te nemen met een huurpand.
Huren of kopen?
Huren heeft als voordeel dat je geen groot bedrag hoeft te lenen. Het nadeel is weer dat je gebonden bent aan de eisen van de verhuurder. Financieel zijn er ook grote nadelen, want de huurprijzen zijn hoog en zullen in de toekomst nog verder stijgen. Een groot voordeel van het kopen is dat je eigenaar wordt en een overwaarde in het pand kunt opbouwen. Je kunt zelfs een vaste maandlast afspreken voor een lange periode.
De keuze is snel gemaakt als de maandlasten na het kopen ook nog eens lager zijn dan de huursom. Zelfs als de prijzen van onroerend goed dalen, kan het kopen slim zijn. Door maandelijkse aflossingen dalen de maandlasten namelijk en ontstaat er zelfs bij dalende prijzen uiteindelijk een overwaarde en een hypotheekvrij pand. Lees hier het verhaal van een ondernemer die door een. Bedrijfspand te kopen veel minder hoge maandlasten kreeg.
Vastgoed financieren
Voor het kunnen kopen heb je eigen kapitaal nodig, vastgoed financieren kan met een zakelijke hypotheek. Na de aankoop ben je ook niet meer gebonden aan de regels van de verhuurder en je kunt met een beter gevoel investeren in het pand. Nuttige verbeteringen zorgen namelijk weer voor een verhoging van de waarde van het pand.
Samenvattend: de voordelen van het kopen:
- Je hebt zelf de regie over het bedrijfspand;
- Door extra aflossingen kun je de hypotheeklasten verlagen;
- Geen last van jaarlijkse huurverhogingen;
- Je kunt de hypotheeklasten voor een lange periode vastzetten;
- De overwaarde in het pand kun je in de toekomst weer herfinancieren. Bijvoorbeeld voor een tweede bedrijfspand of om werkkapitaal te verkrijgen.
Wat kun je maximaal lenen?
Een eerste vereiste voor het kunnen financieren van een bedrijfspand is het hebben van minimaal 15% van de koopsom aan eigen vermogen. Het resterende deel kun je namelijk een zakelijke hypotheek voor afsluiten.
Je kunt bij Mogelijk een zakelijke hypotheek afsluiten voor het financieren van je bedrijfspand. Mogelijk is geen traditionele bank, maar juist een platform dat ondernemers aan elkaar koppelt. Je hebt namelijk ondernemers die geld uit willen lenen en aan de andere kant ondernemers die geld willen investeren in de eigen onderneming. Mogelijk koppelt deze partijen aan elkaar. Voor een zakelijke hypotheek heb je geen uitmuntende jaarrekeningen nodig van de afgelopen drie jaren. De basis voor de lening vormt namelijk het bedrijfspand. Ondernemers onderling denken niet in obstakels, maar juist in kansen.
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Online kun je de maximale zakelijke hypotheek berekenen en uitzoeken welke maandlasten je rekening mee moet houden.