Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Hoe de kantorenmarkt van Rotterdam gaat veranderen tot 2025

Hoe de kantorenmarkt van Rotterdam gaat veranderen tot 2025

Geplaatst in: huisvesting

Met 3.300.000 m2 verhuurbaar vloeroppervlak (VVO) heeft Rotterdam de op twee na grootste kantorenmarkt van Nederland. Er is echter geen stad in Nederland waar de kantorenmarkt zo in beweging is. Het aantal leegstaande meters kantoorruimte is in vijf jaar tijd gehalveerd. En met toekomstige ontwikkelingen als The Modernist, Treehouse en het Schiekadeblok zal de Rotterdamse kantoren-skyline wederom een metamorfose ondergaan. 

Bijna 80.000 m2 kantoorruimte in de nieuwe skyscrapers van Rotterdam

Drie ontwikkelingen in het centrum van Rotterdam zullen beeldbepalend gaan zijn tot 2025. Treehouse (15.000m2 kantoorruimte), The Modernist (14.000 m2 kantoorruimte) en de herontwikkeling van het Schiekadeblok (48.500m2 kantoorruimte). Gezamenlijk zijn deze mixed-use uitgevoerde gebouwen goed voor 80.000 m2 aan nieuwe kantoorruimte in het centrum van de stad. Behalve kantoorruimte is er binnen deze gebouwen ook ruimte voor wonen, retail én horeca.

Multinationals als Shell, Unilever en Robeco zijn al gevestigd in Rotterdam. Evenals webwinkel Coolblue. Maar de ontwikkelingen in het Centrumgebied, ZOHO, de Kop van Zuid en het Scheepvaartkwartier/Wijnhaven bieden ook kansen voor start- en scaleups. Want de diverse kantoorconcepten (ook wel operators genoemd) zullen ongetwijfeld hun positie(s) gaan innemen in deze te ontwikkelen kantoorlocaties. Een voorbeeld van zo’n flexibele verhuurder van kantoorruimte is Workspot.

Meer operators nemen kantoorruimte meters op in Rotterdam

We spraken met Boudewijn van der Sar – Founder Workspot. “Voor Workspot zijn deze te ontwikkelen locaties natuurlijk erg interessant. Onze huurders hebben behoefte aan kantoorruimte op een centrumlocatie die goed bereikbaar is per OV. Daarnaast moet er een optimale mix aanwezig zijn tussen kantoren en horeca/retail. Omdat wij tot slot een uniek pallet aan services aanbieden kunnen we startups, scaleups maar ook corporates optimaal huisvesten en servicen. De kans is dan ook groot dat wij hier nieuwe Workspot-locaties gaan openen.”

Operators zoals Workspot zullen de komende jaren als paddenstoelen uit de grond gaan schieten in Rotterdam. Zij bieden flexibiliteit richting ondernemers, je kunt er turnkey je eigen kantoor of werkplek huren én dat meestal binnen een hoogwaardig afgewerkte kantooromgeving. Bij ons bezoek aan een Workspot-locatie werd er bijvoorbeeld net vers fruit gebracht en is er verse bonenkoffie te verkrijgen (gratis voor huurders).

Wat betekenen deze veranderingen voor de kantorenmarkt in Rotterdam?

Alleen met Treehouse, The Modernist en de herontwikkeling van het Schiekadeblok met o.a. een geplande toren tot een maximum hoogte van 200 meter zal er al circa 80.000 m2 kantoorruimte aan de voorraad worden toegevoegd. Aan de andere kant worden er op diverse plekken in de stad (Coolsingel, Maritiem District) ook tienduizenden vierkante meters kantoorruimte aan de stad onttrokken. Door sloop en transformatie.

Per saldo zal het aanbod aan kantoorruimte in Rotterdam de komende jaren tot 2025 iets gaan toenemen. Echter is de (internationale) vraag naar kantoorruimte in Rotterdam ook flink gestegen de afgelopen jaren. Dat betekent dat de huurprijzen voor kantoren in Rotterdam licht zullen stijgen (nu gemiddeld €161,- per m2 per jaar) in het verlengde van de CPI (consumentenprijsindex). De grootste quick-win is echter een sterk verbeterde kwaliteit en aantrekkelijkheid van de te huren kantoren in Rotterdam.

Zo laat je jouw bedrijf ook profiteren als je kiest voor een kantoor in Rotterdam

Hoe je als ondernemer ook profiteert van al deze veranderingen binnen de kantorenmarkt van Rotterdam? We vertellen je graag een aantal TIPS. Maak geen gebruik meer van een makelaar. Het huren van een kantoor is tegenwoordig niet ingewikkeld meer. In dit artikel hebben we Workspot als uitgangspunt genomen, zij zijn je huisvestingsadviseur én jouw verhuurder in één. Kortom, geen dure makelaar meer nodig.

Wanneer je kiest voor een flexibele huurtermijn van 1 of 2 jaar profiteer je van zowel flexibiliteit als van de scherpste huurprijs. Benader je een operator? Dan profiteer je dus van flexibiliteit, de beste huurprijzen, een doorgaans inspirerende kantooromgeving en een turnkey oplevering voor kleine- en middelgrote bedrijven én corporates. Succes!