Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de werknemers onder jou. Het is dan ook logisch dat je wilt dat werknemers met plezier en op een veilige manier kunnen uitvoeren. Vooral in deze krappe arbeidsmarkt is dit erg belangrijk. Het zal namelijk steeds moeilijker worden om goed personeel te vinden. Het behouden van je personeel wordt dus steeds belangrijk, en dit kun je doen door een veilige en aangename werkplek te creëren. Maar hoe doe je dat dan? We geven je een aantal tips.
Stimuleer de gezondheid
Op een bouwplaats werken, kan een groot effect hebben op de gezondheid. Werknemers kunnen bijvoorbeeld in aanraking komen met chemische stoffen, zoals chemische ankers. Als hier niet veilig mee wordt omgegaan, kan dit de gezondheid schaden. Zorg er daarom als werkgever voor dat je personeel weet welke stoffen gevaarlijk zijn en hoe ze daarmee moeten omgaan. Maar er zijn ook andere manieren om de gezondheid van het personeel te stimuleren. Denk aan het implementeren van gezonde extra’s, zoals een fietsplan en/of het faciliteren of financieren van sport in de vorm van een abonnement bijvoorbeeld. Vooral voor bouwpersoneel die voornamelijk fysiek zwaar werk verrichten, is dit een goede investering.
Zorg voor een veilige werkplek
In elke sector is veiligheid belangrijk, maar vooral in de bouw. In de bouw zijn er een aantal opleidingen en cursussen die je werknemers kunnen volgen die de veiligheid op de bouwplaats kunnen verhogen. Maar dit is niet alleen voor werknemers belangrijk, ook als werkgever is het belangrijk om dit soort cursussen te volgen, zoals een VCA VOL cursus bijvoorbeeld. Met deze cursus vergroot je je eigen veiligheid als je je op de bouwplaats begeeft, maar ook die van je werknemers.
Investeren in scholing
Als werkgever blijft het belangrijk om te investeren in scholing. Hiermee kunnen werknemers hun eigen functie vaak langer en beter blijven invullen. Dit zorgt er weer voor dat het personeel gemotiveerd blijft om bij het bedrijf te blijven werken. Daarnaast is scholing niet alleen goed voor het behouden van personeel, maar ook een voorwaarde om van minder goed presterende werknemers afscheid te kunnen nemen.
Voldoening uiten
Het personeel werkt hard, en als werkgever kan je je daar soms in verliezen waardoor het personeel zich niet gewaardeerd voelt. Vergeet als werkgever daarom niet om af en toe te benoemen wat er goed gaat en je tevreden over bent. Het uiten van je voldoening wordt altijd geapprecieerd.