Je wilt jouw eigen online onderneming starten. Een belangrijk deel daarvan is uiteraard jouw website! Deze zul je moeten gaan bouwen, waar veel tijd in gaat zitten. Nu denk je misschien: een hele website bouwen met code of HTML, daar heb ik helemaal geen zin in. Gelukkig hoeft dat ook niet. Wanneer je veel vrijheid wilt hebben in het maken van jouw website, maar je je niet wilt wagen aan HTML, is een CMS een geschikte optie voor jou. CMS staat voor contentmanagementsysteem. Met een CMS kun jij op een gemakkelijkere en overzichtelijke manier jouw website maken. Je kunt elk soort website starten, zoals een kledingwebshop, een website waar je services als reseller hosting aanbiedt, of een blog.
WordPress
De meest populaire CMS is WordPress. Momenteel gebruiken meer dan 450 miljoen websites WordPress. Dat komt neer op zo’n 40% van alle websites. Daar vallen ook grote websites onder, zoals die van CNN en The Walt Disney Company. Dat laat zien dat het gebruiksvriendelijk is, maar ook voldoende mogelijkheden biedt. Het voordeel van WordPress is dat je een versimpelde, gratis versie hebt. Deze kun je vinden op wordpress.com. Als je meer opties wilt, wat wij aanraden, ga je naar wordpress.org. Dit is ook gratis en geeft je meer keuzevrijheid. Wel zul je iets meer dingen zelf moeten doen, die wordpress.com wel voor jou doet. Hier zul je echter een jaarlijks bedrag voor moeten betalen, dus het is aan jou om te bepalen of je dat het waard vindt.
Een groot voordeel van WordPress is het aantal beschikbare plugins. Voor elk doel is wel een plugin te vinden, zoals WooCommerce voor webshops, Yoast voor SEO en Akismet om spam tegen te houden, om maar een paar te noemen.
.org of .com?
Een groot verschil tussen de twee, is de manier van webhosting en hoe jouw domeinnaam wordt getoond. Maak je gebruik van de gratis .com versie? Dan zal jouw domeinnaam er als volgt uitzien: www.domeinnaam.wordpress.com. Bovendien kun je jouw website laten hosten door WordPress. Op deze manier wordt het echter erg lastig jouw website te kunnen verhuizen wanneer je dat zou willen. Het voordeel is dat WordPress alle updates en backups voor je uit zal voeren, wat niet het geval is met WordPress.org.
Webhosting en domeinnaam regelen
Vandaar is het aan te raden jouw webhosting ergens anders vandaan te halen. Op die manier kun je op elk moment overstappen van webhost. Het kan handig zijn jouw domeinnaam te registreren bij dezelfde webhosting provider. Dan heb je die op dezelfde plek staan. Sommige webhosting providers bieden een WordPress webhosting aan, wat inhoudt dat ze jouw domeinnaam en hosting onmiddellijk voor je koppelen aan je WordPress account. Dat is wel zo handig.
Al met al geeft een CMS als WordPress je veel vrijheid om te creëren wat jij in je hoofd hebt, maar heb je geen kennis van codering nodig. Een CMS kan tevens met jouw skills en met de grootte van jouw website.