Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Het verschil tussen EHBO en BHV

Het verschil tussen EHBO en BHV

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Het hebben van gecertificeerde BHV’ers in het bedrijf is verplicht. Niet alleen de werkgever, maar ook meerdere werknemers moeten BHV opgeleid zijn. Maar wat als een aantal medewerkers een EHBO diploma op zak hebben? Is dit voldoende? Er is namelijk zeker een verschil tussen EHBO en BHV. Je leest het hier!

Het belang van eerste hulpverlening

Hoewel zowel EHBO als BHV dezelfde basis hebben, zijn er toch enkele belangrijke verschillen terug te zien. Zo kan een EHBO’er, zoals de afkorting al aangeeft, eerste hulp verlenen bij ongevallen. Dit gaat om zowel levensreddende, als niet levensreddende hulp. Een EHBO’er weet dus precies wat te doen bij een bloedneus, flauwvallen, maar kan ook reanimeren en eerste hulp verlenen in ernstige verwondingen. Een bedrijfshulpverlener wordt daarentegen getraind voor specifieke doelen die toe te passen zijn op het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het blussen van een brand of het evacueren van personeel.

De basis van EHBO

Een EHBO cursus legt de focus dus vooral op het verlenen van eerste hulp aan mensen, en heeft hierdoor minder specificatie richting het bedrijfsleven. Op een EHBO cursus leer je onder andere omgaan met oog, neus en oor letsel, wonden, botbreuken en ontwrichtingen, shock, onderkoeling en oververhitting, flauwvallen en een beroerte, en stoornissen aan het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop. Een EHBO is dus gekwalificeerd om handelingen uit te voeren in geval van menselijk leed of een ongeval.

Verdieping middels BHV

Een BHV cursus legt daarentegen meer focus op incidenten binnen de muren van een bedrijf. Om te beginnen leer je bijvoorbeeld hoe je een brand moet bestrijden, hoe je mensen veilig kunt evacueren en hoe je levensreddende handelingen zoals reanimatie (onderdeel van EHBO) uit kunt voeren. Na het volgen van een BHV cursus ben je klaar om de volgende stappen met vertrouwen te ondernemen:

  • Het alarmeren van medewerkers in geval van een noodsituatie
  • Het evacueren van medewerkers
  • Het verminderen en bestrijden van een beginnende brand
  • Het samenwerken met, en alarmeren van hulpdiensten
  • Het verlenen van eerste hulp bij ongelukken
  • Het gebruiken van een AED
  • Het reanimeren

Wat gebruik je op de werkvloer?

Hoewel een EHBO cursus levens kan redden in het dagelijkse leven, is dit niet voldoende voor de bedrijfsomstandigheden. Zoals je kunt zien heeft een BHV’er net wat minder levensreddende handelingen in het cursuspakket, en ligt de focus scherper op situaties die vooral in het bedrijf plaats kunnen vinden. Het is dan ook wettelijk verplicht om BHV’ers aanwezig te hebben in de onderneming.