Afgelopen juni was het dan eindelijk zover: het kabinet en de belangrijkste werkgeversorganisaties, ondernemersorganisaties en vakbonden hebben een nieuw pensioenplan gepresenteerd. De naam doet vermoeden dat het alleen betrekking heeft op pensioenen, en dus weinig gevolgen heeft voor ondernemers. Het tegendeel is echter het geval, doordat er ook maatregelen voor ZZP’ers en andere ondernemers in staan. Het meest opvallend is het besluit om hen in de toekomst verplicht te stellen een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Waarvoor dient een AOV verzekering eigenlijk?
Ok, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dus in de toekomst. Maar waarvoor dient een AOV verzekering eigenlijk? Deze verzekering zorgt ervoor dat je geen inkomensverlies riskeert als je arbeidsongeschikt raakt. Zo hoef je niet te vrezen voor vervelende financiële gevolgen als je niet meer goed kunt werken. Bijvoorbeeld door een ongeval of langdurige ziekte, maar ook tijdens een zwangerschap. Voor het verzekering maakt het niet uit of de reden van de arbeidsongeschiktheid werkgerelateerd is of niet. Ook als je bijvoorbeeld gewond raakt door een ongeval tijdens het sporten ben je verzekerd.
Nog steeds denken veel mensen dat de overheid een financieel vangnet biedt voor ondernemers die arbeidsongeschikt raken. Dat is onterecht, want de overheid biedt geen wettelijke arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. Toch meent maar liefst de helft van alle ondernemers dat ze bij arbeidsongeschiktheid naar bijstandsniveau zullen terugvallen. En dat is zelfs nog positief ingeschat, aangezien je alleen in aanmerking komt voor bijstand als je verder geen eigen vermogen zoals spaargeld of een koopwoning hebt. Een AOV verzekering behoedt je voor financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid. Je sluit de verzekering af en betaalt maandelijks premie. Bij arbeidsongeschiktheid heb je onder de afgesproken voorwaarden recht op een maandelijkse of een eenmalige uitkering.
AOV en arbeidsongeschiktheid: de cijfers
Momenteel heeft maar ruim 20 procent van de ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Er is wel verschil tussen de verschillende typen ondernemers te zien. Bij ZZP’ers gaat het slechts om 17 procent, terwijl het 37 procent van de ondernemers in het klein MKB betreft. Het afsluiten van een verplichte AOV verzekering is helemaal geen gek idee als je eenmaal weet hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid. Uit onderzoek van het CBS en TNO, de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019, is namelijk gebleken dat alleen al in het afgelopen jaar ruim twee procent van de ondernemers te maken kreeg met een arbeidsongeval. Totaal raakt uiteindelijk 1 op de 10 ondernemers en ZZP’ers uiteindelijk (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Naast arbeidsongevallen, gaat het tegenwoordig vaak om een burn-out.
Premie AOV fiscaal aftrekbaar
De belangrijkste reden die wordt aangevoerd om geen AOV af te sluiten, zou de hoge premie zijn. Maar wist je dan ook al wel dat de premie voor AOV aftrekbaar van je inkomsten in box 1 is? Hierdoor krijgen mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf meer dan de helft terug van de premie op jaarbasis. Let er wel op dat alleen de premie mag worden afgetrokken, niet de eventuele advieskosten die zijn verbonden aan het afsluiten van een AOV. Ook geldt het alleen voor premie die recht geeft op een maandelijkse uitkering, niet een eenmalige.
De AOV in de toekomst verplicht: ja. Verstandig om te oriënteren of een AOV in jouw situatie nu al relevant is? Zeer zeker.