Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Het nut van Lean Six Sigma voor startende ondernemers

Het nut van Lean Six Sigma voor startende ondernemers

Geplaatst in: algemeen

Als startende ondernemer komt er een hoop op je af. Een onderneming op poten zetten vraagt een hoop tijd en energie, en je zal waarschijnlijk dan ook op een gegeven moment naar wat meer rust verlangen. Dat is helemaal niet gek, en eigenlijk ook heel gezond. Maar het is ook belangrijk je bij de start van je onderneming te beseffen dat je onderneming nooit ‘af’ zal zijn. Om relevant te blijven voor je klanten en je klanten te behouden, zul je voortdurend moeten blijven streven naar verbeteringen. Hieronder lees je meer over Lean Six Sigma, dat daar precies bij aansluit.

Wat houdt Lean Six Sigma eigenlijk in?

Veel ondernemers zijn echte doeners. Ze zijn liever binnen het primaire werkproces bezig met hun producten of diensten, dan met nadenken over hóe ze werken. En dat is juist wel heel belangrijk, om een onderneming winstgevend te maken en te houden.

En dat is dus precies het nut van het managementsysteem Lean Six Sigma. Deze combinatie van effectieve strategische benaderingen van procesverbeteringen creëert een bepaalde denkwijze die voortdurend verbetering nastreeft. Enerzijds draait het om sturing op producten of diensten van hogere en meer consistente kwaliteit. Anderzijds draait het om het verminderen van verspilling, door de eliminatie van overbodige elementen in werkprocessen.

Verschillende niveaus binnen Lean Six Sigma

Binnen Lean Six Sigma kunnen mensen op diverse niveaus actief zijn. De niveaus zijn vernoemd naar de banden die je kunt behalen in de judosport. Voor ondernemers zijn vooral de Lean Six Sigma Black Belt en Green Belt relevant. Iemand met een Lean Six Sigma Black Belt is vooral iemand die als fulltime projectleider die zelfstandig grote verbeterprojecten uitvoert, en managementvisie aan verbeterprojecten kan koppelen. Daaronder bevindt zich een Lean Six Sigma Green Belt, iemand binnen zijn of haar eigen takenpakket en werkzaamheden verbeterpunten opspoort en kan oppakken.

De pojectaanpak binnen Lean Six Sigma: DMAIC

Lean Six Sigma hanteert een vaste projectaanpak om een hogere kwaliteit en efficiëntie te realiseren. Deze projectaanpak bestaat uit vijf fases: Define, Measure, Analyze, Improve en Control. Tijdens iedere fase bij het identificeren, analyseren en oplossen van problemen binnen processen gebruikt men verschillende tool uit Lean en Six Sigma te rondersteuning.

Lean Six Sigma relevanter dan ooit

De afgelopen jaren lijken de crises elkaar in steeds hoger tempo op te volgen. Dit maakt starten met ondernemen een nog grotere uitdaging. In plaats van in alle rust uit te kunnen zoeken wat wel en juist niet werkt voor je onderneming, moet je ook nog eens rekening houden met voortdurende veranderingen. Met Lean Six Sigma ontwikkel je een denkwijze die hier bijzonder goed bij aansluit.


(Afbeelding van Dirk Wouters via Pixabay)