Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Het nut van executive search

Het nut van executive search

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

Veel mensen begrijpen het verschil tussen executive search en ‘normale’ werving en selectie niet helemaal. Het is dan onduidelijk wat er precies bedoeld wordt, en wat is executive search eigenlijk? Beide termen komen veel voorbij, maar er is een groot verschil. Wat is eigenlijk precies het verschil en hoe werkt het?

Hoe werkt executive search

Executive search is een manier van het vinden van mensen voor een bepaalde functie. Deze manier wordt alleen gebruikt door professionele bedrijven die op zoek zijn naar de ‘perfecte’ kandidaat voor een bepaalde positie. Bij executive search gaat het om topfuncties waar alleen de allerbeste mensen voor nodig zijn, denk aan een voorzitter of directeur. In veel gevallen zijn dit mensen met een vaste baan die op dat moment niet op zoek is naar een nieuwe functie. Zij zullen zelden op zoek gaan naar een nieuwe baan. Echter zijn dit vaak mensen die wel geïnteresseerd zijn in nieuwe uitdagingen. Dat is het grootste verschil, mensen die actief zoeken of niet.

Wanneer een bedrijf een vacature open heeft, maken ze voornamelijk gebruik van een werving- en selectiebureau die zorgt voor een geschikte kandidaat. De kandidaten die hier uit voort komen zijn actief werk aan het zoeken, plaatsen hun CV op databanken en reageren veel op vacatures. Kiest een bedrijf voor deze manier van recruitment, lopen zij veel geschikte kandidaten mis. Bij executive vacatures is hier dus helemaal geen sprake van.

De soorten functies

Het gaat bij executive search niet om normale functies, maar eerder de echte topfuncties. Vaak geldt hier een minimumloon van 100.000 euro. Dit is zo, omdat voor dit soort functies er de beste van de beste mensen nodig zijn. Functies als deze vereisen een hoog niveau van vertrouwen en integriteit. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Algemeen manager/ directeur
  • Chief executive officer (CEO)
  • Chief operations officer (COO)
  • Raad van Bestuur (lid of voorzitter)
  • Raad van Commissarissen (lid of voorzitter)

Je kan je dus voorstellen dat het gaat om functies die erg belangrijk zijn. Je kiest voor zo’n positie niet zomaar iemand uit. Met executive search gaat het allemaal persoonlijk. Een bedrijf benadert een geschikte kandidaat persoonlijk. Deze past goed in de functie. Er wordt niet gewacht tot een kandidaat zelf contact opneemt, maar er wordt contact gelegd met de kandidaat. Door dit te doen, weet je direct dat de uitgekozen kandidaat goed in de positie past en is er al direct een stukje vertrouwen.