Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Het belang van VCA voor ondernemers

Het belang van VCA voor ondernemers

Geplaatst in: algemeen

Als ondernemer investeer je het liefst in zaken die zich zo snel mogelijk uitbetalen. Zaken die de productiviteit verhogen of tot meer verkoop van producten of diensten leiden. Investeren in protocollen doen we wat minder graag. Is het niet verplicht, dan denken we er ook wel twee keer over na voordat we het doen. Neem nu VCA. Een VCA-cursus biedt basiskennis op het gebied van veiligheid, maar het is niet wettelijk verplicht. Dat wil echter zeker niet zeggen dat het voor jou als ondernemer geen waardevolle investering is.

Niet verplicht, wel belangrijk

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dat VCA-certificering nog niet wettelijk verplicht is, kan je doen besluiten om de certificering nog niet te gaan behalen. Daarmee kun je jezelf echter flink in de vingers snijden. Veel opdrachtgevers in sectoren waar een verhoogd veiligheidsrisico bestaat willen namelijk enkel nog hun opdrachten uitbesteden aan bedrijven of personen die met behulp van het VCA-certificaat kunnen aantonen te beschikken over basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu. Heb jij het certificaat niet, dan kun je een hoop klussen mislopen en jezelf zo buitenspel zetten. Je kunt je VCA-certificaat behalen bij www.vcacursus.nl.

Bedrijfscertificering

Als bedrijf kun je je VCA-bedrijfscertificering behalen. Dit kan bijvoorbeeld een aanbestedingseis van een potentiële opdrachtgever zijn, maar het biedt ook een professionele uitstraling. Je laat zien als bedrijf dat je het werk en de veiligheidsrisico’s die daarbij komen kijken serieus neemt. Als het VCA-certificaat hebt behaald, mag je het logo plaatsen op je bedrijfswebsite, bedrijfsauto’s en ook op offertes.

VCA-VOL

Als zzp’er kun je het VCA VOL diploma halen door de cursus te volgen. Deze VCA VOL cursus is gericht op operationeel leidinggevenden. Je leert hoe je ervoor zorgt dat niet alleen jij, maar ook het uitvoerend personeel dat je overziet op een veilige manier de werkzaamheden kan uitvoeren waarbij tevens gezondheid en het milieu in acht genomen worden. Het biedt ook input voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan.

VCA Basis

Voor uitvoerend personeel in risicovolle bedrijfstakken is het er de VCA Basis, ook wel B-VCA genoemd. Hierin wordt de regelgeving voor veilig werken behandeld en basiskennis verstrekt over veiligheid, gezondheid en milieu. Ook worden handvaten geboden om zelf veilig werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Laat jij je hoofdzakelijk inhuren als uitvoerende kracht, dan is het B-VCA diploma toepasselijker.

Mankracht

Wanneer je als ondernemer een klus binnen hebt, kan het zo zijn dat je zelf moeten zorgen voor uitvoerend personeel. Je kunt daarbij als eis stellen dat deze medewerkers in het bezit moeten zijn van het B-VCA diploma. Vooral wanneer jouw opdrachtgever het VCA-certificaat als belangrijke eis voor de aanbesteding heeft gesteld, is het belangrijk dat het uitvoerend personeel hier ook aan voldoet.