Home » Ondernemersnieuws » marketing, pr & reclame » Het belang van pictogrammen voor je bedrijf

Het belang van pictogrammen voor je bedrijf

Geplaatst in: marketing, pr & reclame

Pictogrammen kom je in het dagelijks leven overal tegen, dus waarom niet binnen je bedrijf? Ze maken in één oogopslag duidelijk wat er aan de hand is. Dreigt er gevaar? Geldt er een verbod? Waar is het toilet? Hoe loopt de vluchtroute? Je hoeft niet eens dezelfde taal te spreken om ze te begrijpen. Het is voor iedereen helder wat er bedoeld wordt, ze zijn universeel. Met pictogrammen zorg je ervoor dat er geen misverstanden kunnen ontstaan bij je klanten of medewerkers.

En heb je er wel eens aan gedacht dat voor mensen die moeite hebben met lezen of die een verstandelijke beperking hebben pictogrammen een belangrijk hulpmiddel zijn? De visuele aanwijzingen geven overzicht in voor hen onoverzichtelijke situaties. Bovendien zijn sommige pictogrammen zelfs verplicht gesteld door de gemeente, verzekering of Arbo. Boven een blusmiddel hoort bijvoorbeeld een bijpassend bordje te hangen. Zorg dus dat je bedrijf of kantoor is uitgerust met de juiste pictogrammen.

Welk pictogram past bij jouw bedrijf?

Het aantal pictogrammen dat je bedrijf nodig heeft, veiliger of overzichtelijker maakt, telt meestal aardig op. Te denken valt aan verboden, aanwijzingen, waarschuwingen, vloermarkering en etikettering. Vaak heb je al snel enkele pictogrammen ‘over het hoofd’ gezien. Er zijn allerlei gespecialiseerde bedrijven, zoals Pictogrammen.nl, die op hun website een handig overzicht geven van alle mogelijkheden.

Pictogrammen zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen:
• Zelfklevend vinyl of kunststof: weersbestendig, dus ook geschikt voor buiten;
• Als raamsticker: eenvoudig te verwijderen zonder dat er lijmresten achterblijven;
• Nalichtend, reflecterend materiaal: vooral geschikt voor de aanduiding van nooduitgangen en vluchtroutes;
• Polypropeen: bestand tegen chemische oplosmiddelen en bacteriegroei en daardoor populair voor de etikettering van medische apparatuur;
• Haakse of panoramische uitvoering: valt extra op wanneer deze bijvoorbeeld in een gang geplaatst wordt.

Kies het materiaal en de uitvoering die binnen je bedrijf, branche of locatie past. Heb je een pictogram voor een bijzondere locatie of gebod nodig? Er zijn legio mogelijkheden voor pictogrammen op maat. Dus loop geen risico en voorzie je bedrijfsruimtes van de juiste pictogrammen, je staat immers in voor de veiligheid van anderen binnen je bedrijf!