Home » Ondernemersnieuws » ICT » Het belang van goede online security

Het belang van goede online security

Geplaatst in: ICT

Wellicht heb je wel eens van online security of cybersecurity gehoord. Een manier om jouw online data en systemen veilig te houden van cyberbedreigingen. Eigenlijk is het dan ook heel logisch dat je al voordat er sprake is van een bedreiging, zorgt dat je investeert in goede beveiliging van jouw data. Hoe belangrijk is het dan eigenlijk dat je dit doet?

De gevolgen van een lek

Lekken in data kunnen grote financiële gevolgen hebben. Het kost namelijk veel tijd en dus ook geld om dit weer allemaal op te lossen. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat deze fout in de toekomst niet nog een keer gemaakt gaat worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen en ook hier geldt dit. Naast de financiële gevolgen die deze situatie kan veroorzaken, zit er een persoonlijk stukje aan. Wordt er bijvoorbeeld door de media aandacht besteed aan deze lek? Dan is er een kans dat dit negatieve gevolgen heeft voor het imago van jouw organisatie. Huidige- en potentiële nieuwe klanten zijn bang dat het nog een keer gebeurt, en zullen sneller kiezen voor bijvoorbeeld een concurrent.

Tevens kan een lek in jouw organisatie leiden tot een boete. Autoriteit Persoonsgegevens kan een boete opleggen, en de bedragen hiervan zijn geen grapje. Natuurlijk is het hun doel om ervoor te zorgen dat alle data veilig blijft en gebeurt dit niet, komen er dus flinke boetes bij kijken.

Jouw data in verkeerde handen

Ook kan het gebeuren dat, wanneer jouw kostbare en belangrijke data in verkeerde handen terecht komt, dit je een hoop geld kan kosten. Cybercriminelen kunnen jouw data versleutelen en tegen betaling de data pas weer teruggeven. In een erger geval kan de data ook vernietigd worden.

Wat dan nu?

Het is dus van belang om aan de slag te gaan met het beveiligen van jouw online data. Ook met systemen als bijvoorbeeld Microsoft 365 zijn er altijd risico’s. Houd aanvallen tegen en zorg dat er preventief wordt gehandeld, in plaats van dat er gehandeld wordt zodra het al te laat is. Zorg bijvoorbeeld voor Multi factor authenticatie, omdat het op deze manier al een stuk minder makkelijk wordt voor criminelen om binnen te dringen. Houd niet alleen gevaren van buitenaf tegen, maar let er ook op dat het gevaar zich niet al in het systeem bevindt. Er zijn genoeg bedrijven die organisaties kunnen helpen bij het veilig inrichten van een goed en sterk systeem, waarbij de kans op een bedreiging erg klein gemaakt wordt. Zorg dat je let op jouw Data Analytics en maak gebruik van de informatie.