Home » Ondernemersnieuws » administratie » Het belang van een gestroomlijnd HR-proces

Het belang van een gestroomlijnd HR-proces

Geplaatst in: administratie, personeelszaken

Ga niet ten onder aan je eigen succes! Het klinkt misschien vreemd, maar een snel groeiende organisatie kan flink in de problemen komen als de HR-processen niet op orde zijn. Als je bedrijf groeit, groeit de administratieve werkdruk namelijk mee. Zonder de juiste processen, voldoende tijd of personeel ontstaat er een achterstand. Die achterstand kost tijd en geld, en zorgt voor frustraties bij het personeel.

En dat is zonde, wat als ondernemer wil je mensen liever in hun kracht zetten: de juiste mensen op de juiste plek. Medewerkers die op de juiste plek zitten, werken efficiënter en hebben meer plezier in hun werk. Waarschijnlijk denk je nu niet direct aan de salarisadministratie, maar de HR-processen zijn het hart van je organisatie.

Verlaag de werkdruk van de HR-afdeling

Dankzij digitale innovaties, moderne software en nieuwe trends zijn er ontzettend veel mogelijkheden om de processen van de traditionele HR-afdeling te verbeteren. Slimme software maakt de loonadministratie efficiënter en verlaagt de administratieve werkdruk van HR-medewerkers. Zo kan de HR-afdeling zich weer focussen op de medewerkers.

Drie tips om de werkdruk te verlagen

1 – Upgrade je HR-afdeling door E-HRM te implementeren

Ga je de salarisadministratie uitbesteden of blijf je het zelf doen? Als je ervoor kiest om de administratie zelf te doen, raden we je zeker aan om software te gebruiken. Software ondersteunt je bij het verbeteren en optimaliseren van de HR-processen. E-HRM staat voor Electronic Human Resource Management. Dit houdt in dat HR-activiteiten binnen een organisatie worden ondersteund door software en internettechnologie.

2 – Verdeel de administratieve werkdruk

Waarom moeten alle HR gerelateerde zaken via één persoon lopen? Een HR-medewerker is de helft van de tijd bezig met simpele, maar tijdrovende handelingen. Denk aan het wijzigen van het telefoonnummer van een medewerker of het verwerken van verlofaanvragen. Het is veel efficiënter om deze simpele taken door de medewerkers zelf te laten uitvoeren. Dit noemen we Employee Self Service (ESS). Een mooi voorbeeld van ESS is de urenregistratie app.

3 – Start met het digitaliseren van processen

Als ondernemer moet je beseffen dat er altijd mogelijkheden zijn om efficiënter te werken. Het digitaliseren van processen levert kostenbesparingen op en helpt je om efficiënter te werken. Voordat je start met digitaliseren van processen, is het belangrijk om te inventariseren wat je gaat digitaliseren en waarom digitaal werken beter is.