Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Het belang van een cursus veiligheid

Het belang van een cursus veiligheid

Geplaatst in: algemeen

Veiligheid is ongelooflijk belangrijk. Niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook op de werkvloer. Hoewel zelfs een kantooromgeving in sommige gevallen onveilig kan zijn, zijn er specifieke branches waar nog meer gevaren te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan branches zoals de horeca, de bouw, of de agricultuur. Gevaarlijke stoffen, zware voorwerpen en onverwachte storingen kunnen tot dreigende situaties leiden. Situaties in welke het ontzettend belangrijk is dat zowel de ondernemer als de werknemers weten hoe zij moeten handelen.

De VCA cursus

Onder andere om deze reden is de VCA cursus in het leven geroepen. Een VCA cursus is niet alleen belangrijk – het is in sommige branches zoals bijvoorbeeld de bouw een verplichting. De VCA cursus geeft de ondernemer een toetsing op de gebieden van veiligheid, milieu en gezondheid. De ondernemer vult een checklist in en aan de hand van deze checklist wordt gekeken of de ondernemer bekwaam is om veilig te handelen. Ongelooflijk belangrijk natuurlijk, zeker in branches zoals de bouw. Niet alleen geeft deze cursus de ondernemer het benodigde zelfvertrouwen in eigen kunnen, het zorgt er ook voor dat de medewerkers in een veilige, gezonde en milieuvriendelijke omgeving kunnen werken.

Het werken met gevaarlijke stoffen

Maar ook wanneer de VCA cursus afgenomen is, kunnen er nog situaties voorkomen waarin er gevaarlijke momenten ontstaan. Een ondernemer in de bouw kan, met zijn medewerkers, zomaar tegen een gebouw aanlopen waar een hoeveelheid van asbest aanwezig is. Het is in dit geval natuurlijk van groot belang om te weten hoe dit aangepakt moet worden. In sommige branches is het dan ook belangrijk om specifieke, vakgerelateerde cursussen te volgen zoals in dit geval een asbest opleiding. Op die manier kun je er zeker van zijn dat zowel ondernemer als werknemers weten hoe ze moeten handelen wanneer ze voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Algemene veiligheid in en rondom het bedrijf

Naast de specifieke bekwaamheid en vakgerelateerde cursussen is ook de algemene veiligheid in en rondom het bedrijf natuurlijk van groot belang. Een EHBO cursus kan zowel ondernemer als medewerker voorbereiden op eventuele ongevallen en ze prepareren om direct eerste hulp te verlenen. Maar voor bedrijven is een BHV cursus misschien wel van groter belang. De BHV cursus zorgt er namelijk voor dat ondernemer en werknemers zich kwalificeren om te handelen in geval van een bedrijfsongeval. Het is dan ook niet voor niets dat er altijd 2 tot 3 gekwalificeerde BHV’ers op de werkvloer aanwezig moeten zijn. Zo kan ook in geval van een ongeval, de rust en veiligheid bewaard worden.