Bij het afsluiten van zakelijke leningen is het, net zoals bij een particuliere lening, belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Er zijn gelijkenissen tussen de twee maar ook wezenlijke verschillen. Er zijn andere voorwaarden en risico’s, en wat voor lening zoek je eigenlijk? Er zijn veel variaties op zakelijke leningen, en lang niet alle producten zijn voor elke onderneming geschikt. Lees in dit artikel meer over waar je allemaal rekening mee moet houden bij het afsluiten van een zakelijke rekening.
Zorg ervoor dat je de lening kan terugbetalen
Er zijn veel financiers die uitsluitend geld uitlenen aan bepaalde branches. Financiers verstrekken niet zomaar een zakelijke lening. Heb jij een financier bereid gevonden om een zakelijke lening af te sluiten voor jouw bedrijf? Dan moet je er zeker van zijn dat je de lening terug kan betalen. Het is erg belangrijk om van te voren te bepalen of dit inderdaad mogelijk is.
Past het voorgestelde aflossingstermijn bij mijn financieringsbehoefte?
Het is van belang dat jij bepaald in hoeveel termijnen jij de zakelijke lening terug kunt betalen. Jij moet duidelijk hebben wat er voor jou mogelijk is wat betreft het aflossen van het zakelijk krediet. Als je dit hebt bepaald is het belangrijk om dit te vergelijken met het door de financier voorgestelde aflossingstermijn. Als de twee aflossingstermijnen niet veel van elkaar verschillen, dan zit je goed. Waarom? Wanneer het door de financier voorgestelde aflossingstermijn korter is dan jouw aflossingstermijn, loop je het risico dat je niet kunt beschikken over voldoende werkkapitaal. Bij een te lang voorgesteld aflossingstermijn wordt de zakelijke lening duurder.
Zoek uit welk rentetarief en welke bijkomende kosten er worden gehanteerd
Er kan een verschil zitten in de bijkomende kosten en de door de financier gevraagde rente. Het is dus verstandig verschillende leningen te vergelijken zodat je achteraf niet verrast wordt door onverwachte bijkomende kosten. Maar hoe pak je dit het beste aan? Door specifiek te vragen naar het JKP, het Jaarlijkse Kosten Percentage. Bedenk hier wel bij dat zakelijk geld lenen met een korte looptijd en een hoog JKP soms voordeliger is dan een lening met een lange looptijd en een lager JKP. Let dus goed op zowel het rentetarief als op de bijkomende kosten en de totale kosten over de hele looptijd van de lening. Zo voorkom je onverwachtse kosten.
Verschillende aflosschema’s voor een zakelijke lening
Het aflosschema dat door de financier wordt gehanteerd moet bij je passen. Het aflosschema moet zowel afgestemd worden op zowel de bedrijfsvoering als de cashflow binnen jouw bedrijf. Ontvangt jouw bedrijf bijvoorbeeld maandelijks betalingen en moeten van deze betalingen alle lopende kosten worden betaald? Ga dan in overleg met de financier over een aflossingsschema dat daarbij past.
Wat is het beste moment om te beginnen met de zakelijke lening aflossen?
Je wilt natuurlijk niet dat de eerste aflossing plaats moet vinden wanneer er nog niet genoeg geld is binnen gekomen. Hierom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de aflossing past bij de cashflow die jij verwacht. Zo wordt je niet verrast door de eerste betaling en weet je zeker dat er genoeg geld binnen is gekomen.
Verschillende manieren om de periodieke aflossing te betalen
Voor het periodiek aflossen van een zakelijke lening heb je in principe twee opties. Je kan betalen via incasso of betalen door afroming van de pinomzet. Wanneer je kiest voor betaling via incasso, maak je het bedrag van de aflossing zelf over of je stelt in dat dit automatisch gaat. Er zijn ook financiers die jou de mogelijkheid bieden om de periodieke aflossing te betalen vanuit de omzet van je bedrijf. Het voordeel van deze optie is dat er altijd voldoende werkkapitaal aanwezig is. De keerzijde hiervan is dat er vaak bij betaling door afroming van de pinomzet te veel rente moet worden betaald.