Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Heb jij een klusbedrijf? Tips om je lichaam te sparen

Heb jij een klusbedrijf? Tips om je lichaam te sparen

Geplaatst in: algemeen

Ben jij zo handig dat je je eigen klusbedrijf hebt kunnen beginnen? Een goede keuze, want mensen die een ambacht beheersen worden alleen maar zeldzamer, dus er valt zeker geld in te verdienen. Dat geld is het echter niet waard als je je lichamelijke gezondheid ervoor opoffert. Toch zal je geneigd zijn extra hard te werken omdat het voor je eigen bedrijf is, en dan neem je het mogelijk wat vaker zoals het komt om de klus te klaren. Om toch je lichaam zo veel mogelijk te sparen, zodat je nog lang door kunt blijven werken, zetten we een aantal tips op een rijtje.

In hoogte verstelbare werktafel

Gebruik jij een werktafel bij (een deel van) jouw werkzaamheden? Dan is het belangrijk dat het werkblad op de juiste hoogte is voor jouw lichaamslengte. Idealiter schaf je een werktafel aan die verstelbaar is in hoogte, zodat je er zowel staand als zittend aan kunt werken. Dat laatste klinkt misschien contraproductief, maar het is lang geen slecht idee voor de lichamelijke belasting om waar mogelijk zitten en staan af te wisselen. Is zittend werken niet mogelijk, zorg dan ieder geval dat je werktafel niet te laag. Anders moet je standaard je rug en je nek buigen om te kunnen werken, en dat levert al snel klachten op.

Verstandig tillen en bukken

Je rug is waarschijnlijk je kwetsbaarste punt als klusser. Deze belast je vaak ongewis en als hij eenmaal opspeelt, kun je er veel en lang last van krijgen. Eén manier om dat risico te verkleinen is door op de juiste manier te tillen en bukken. Neem de moeite om hiervoor door de knieën te gaan, zodat je overeind kunt komen met behulp van de grote bovenbeenspieren en minder een beroep op je rugspieren doet. Durf ook af en toe om hulp te vragen met het tillen. Natuurlijk word jij betaald om het werk te doen, maar een klant bij wie je aan het werk bent is vaak niet te beroerd om even te helpen. Niet geschoten is altijd mis, en als je een beetje hulp kunt regelen, scheelt dat weer een moment waarop je je lichaam overbelast.

Proberen af te wisselen

We hadden het eerder al over afwisselend staand en zittend werken als dit mogelijk is. Probeer in het algemeen waar mogelijk je werkzaamheden af te wisselen, zodat je verschillende spiergroepen voor een kortere tijd achter elkaar belast. Doe dit zeker wanneer je boven je macht moet werken, want dit is erg zwaar voor je lichaam.

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk en ben je vaak geneigd om iets anders eerst af te willen maken, maar je moet ook aan je lichaam denken als je dit werk nog lang wilt kunnen blijven doen. Wees dus vooral niet te eigenwijs en probeer naar je lichaam te luisteren.

Arbeidsongeschiktheid

Als zelfstandig ondernemer heb je geen secundaire arbeidsvoorwaarden en ben je dus niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit is voor zzp’ers ook een erg dure verzekering, en mogelijk hem je deze reden mogelijk ook niet afgesloten. Dat is begrijpelijk, maar arbeidsongeschiktheid is een reëel risico bij fysieke arbeid. Overweeg eventueel je aan te sluiten bij een Broodfonds om in ieder geval de eerste twee jaar na het arbeidsongeschikt worden verzekerd te zijn van een inkomen.