Home » Hans Biesheuvel (MKB) wil dat DDoS stopt…

Hans Biesheuvel (MKB) wil dat DDoS stopt…

biesheuvelHans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, vindt het ‘onacceptabel’ dat er storingen optreden in het bankverkeer zoals deze week het geval was. Waarom? Omdat het MKB daarvan het slachtoffer is natuurlijk. Biesheuvel laat daarmee blijken dat hij geen flauw benul heeft van onze wereld die in grote mate afhankelijk is van internet.

Al jaren zijn er zogeheten DDoS-aanvallen waarbij er vanaf duizenden, tienduizenden of honderdduizenden computers berichten op de servers van 1 instantie worden gestuurd. Die servers en de firewalls kunnen het aantal boodschappen niet meer aan en -als het goed is- verbreken ze het contact met de buitenwereld. Het gevolg voor de consument en de winkelier: u kunt de website niet meer op, uw transactie kan niet worden afgehandeld.

Met de noodkreet van Biesheuvel dat dit ‘onacceptabel’ is, legt hij de verantwoordelijkheid bij de banken en organisaties als iDeal. Maar die kunnen het fenomeen DDoS helemaal niet oplossen. Iedere server en iedere firewall is namelijk dusdanig te overbelasten dat de functie uitvalt. Zo kunnen de criminelen achter de DDoS-aanvallen ook iedere willekeurige webwinkel uitschakelen, en iedere andere website die met het openbare netwerk is verbonden, zoals die van de overheid of uw gemeente.

Het probleem is dat criminelen over netwerken van honderdduizenden computers beschikken. Die hebben ze uiteraard niet zelf, maar dit zijn geïnfecteerde computers van nietsvermoedende particulieren. Inderdaad, de klanten van de ING, de leden van het MKB, en misschien die van uw wel, lezer van de Businessbox. Dat zijn de mensen die geen flauw benul hebben van de gevaren op internet en -daardoor- gezamenlijk een botnetwerk vormen waarmee de crimineel zijn slag slaat. Dat er veel computers zijn besmet zonder dat de gebruikers het weten blijkt wel uit de marktprijzen: voor 18 dollar ‘koopt’ u een netwerk van 10.000 besmette computers (ook wel zombie-computers genoemd).

Hans Biesheuvel had dus moeten zeggen dat internet per definitie kwetsbaar is, en online bankieren ook. Hij had moeten zeggen dat we daar nog lang geen oplossing voor hebben gevonden en dat criminelen altijd een paar passen vooruitlopen op de bedenkers van oplossingen. Hij had moeten zeggen dat wij in onze wereld omwille van de commercie doen wat kan, niet wat verantwoord is. Maar dat deed hij niet, helaas.