Home » Ondernemersnieuws » administratie » Groeiende woningmarkt: meer makelaars

Groeiende woningmarkt: meer makelaars

Geplaatst in: administratie, huisvesting

De woningmarkt is aan het veranderen. De laatste jaren is er vooral veel behoefte geweest aan extra sociale huurwoningen. Ze werden er zelfs ​sociale huurwoningen gerealiseerd in een V&D filiaal. De vraag naar sociale woningen groeit nog steeds, maar ook de woningmarkt is sterk aan het bijtrekken. Er komen weer meer makelaars op de arbeidsmarkt terecht en dat is goed nieuws voor huizenkopers en –verkopers.

Een woning kopen wordt weer interessant

We hebben toch wel een aantal jaren achter de rug waarin het wat minder aantrekkelijk was om een woning te kopen. Mensen die een woning kochten deden dit dan ook voornamelijk om er echt zelf te gaan wonen. Het kopen van een woning om op te knappen en met winst weer te verkopen was er vrijwel niet bij. Hier kwamen langere tijd te veel risico’s bij kijken. Nu de woningmarkt al een tijd aan het bijtrekken is wordt woningkoop als verdienmodel ook weer als optie gezien. Dit draagt ook zeker bij aan het aantrekken van de woningmarkt.

Er worden bijna dubbel zo veel woningen verkocht

De economische crisis heeft er flink in gehakt, ook als het gaat om de woningmarkt. In 2012 werden er nog maar z’n 110.000 woningen verkocht. In 2016 werden er een kleine 215.000 woningen verkocht en dat is toch bijna het dubbele. Uiteraard zorgt dit er ook voor dat er weer meer makelaars actief zijn. In de afgelopen zeven jaar kwamen er jaarlijks ruim honderd bij. Momenteel zijn er weer zo ongeveer 9.000 makelaars actief, terwijl dit er maar een ruime 8.000 waren in 2010. Makelaarskantoren hebben het dan ook niet meer zo moeilijk als enkele jaren geleden. In 2016 gingen er in totaal 27 makelaarskantoren failliet. In 2012 waren dit er maar liefst 116.

De prijzen gaan weer omhoog

De afgelopen jaren hebben veel woningbezitters de woning uit nood moeten verkopen tegen een veel te lage prijs. Nu zien we dat de prijzen van koopwoningen weer omhoog gaan. In mei 2017 meldde het RTL Nieuws dat de prijsstijging op de woningmarkt de grootste is sinds 2002. Een makelaar uit Barendrecht, Frits Markus, maakt zich eerder zorgen om het ontstaan van een ware prijzenoorlog. Dit zou volgens hem te maken hebben met het feit dat ons land nu gewoonweg een teveel aan makelaars heeft.

De omgekeerde wereld

In de economische crisis stonden woningen veel te lang te koop. We hebben het dan ook niet over een jaar, maar soms wel over vierr of vijf jaar. De koopwoningen waren er wel, maar de kopers waren er niet. We lijken nu beland te zijn in de omgekeerde wereld. Op dit moment is de vraag naar koopwoningen namelijk veel groter dan het aanbod.