Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Groeiend tekort aan goedgeschoold, technisch personeel

Groeiend tekort aan goedgeschoold, technisch personeel

Geplaatst in: personeelszaken

Een trend die steeds meer zorgen zou moeten baren, is het tekort aan technisch personeel. Omdat veel bedrijven moeite hebben met het vinden van bijvoorbeeld goede monteurs zijn ze vaak afhankelijk van een uitzendbureau. Toch is het ook voor de uitzendbureaus steeds moeilijker om vaklui te vinden die zelfstandig inzetbaar zijn. We zijn steeds meer afhankelijk zijn van techniek in ons dagelijkse leven, is het belangrijk dat we ingrijpen. We noemen enkele tips die wellicht bijdragen aan een vermindering van het groeiende tekort.

De jeugd is de toekomst
We kunnen de ons verschuilen achter deze kreet, maar we zouden juist moeten bewerkstelligen dat de jeugd ook een goede toekomst krijgt. Bovendien hebben we ook een reputatie hoog te houden. Omdat juist de jeugd opgroeit in een omgeving waar alles door apparaten wordt gecontroleerd, is het zaak dat zij ook snappen dat zij die apparatuur moeten onderhouden. Het is belangrijk dat jongens en meisjes op jonge leeftijd inzien dat afhankelijk zijn van apparatuur niet de oplossing is. Als je apparaat kapot gaat kun je wel direct een nieuw exemplaar aanschaffen, maar wellicht valt er iets te repareren. Als iets veel voldoening geeft is het wanneer je zelf iets repareert. Als ondernemer kun je hierop inspelen, organiseer bijvoorbeeld bijeenkomsten met de jeugd waarin zij de kans krijgen om kapotte apparatuur weer te repareren.

Leid bestaande vaklui in de breedte op
Hoe breder inzetbaar je monteur is, hoe beter. Pakweg dertig jaar geleden bestonden de technische werknemers uit mensen die een complete machine uit elkaar konden halen, en deze zonder tekening weer in elkaar konden zetten. Op deze manier kon een oude haperende machine weer jaren mee. Deze vaklui zijn niet verdwenen, maar omdat machines niet meer aangestuurd worden door mechanische en elektronische besturingen, is de complexiteit toegenomen. De meeste techneuten zijn mensen met een sterk analytisch vermogen. Met de komst van software is er een complete dimensie toegevoegd. Om dit met een analytische blik te bekijken is kennis van zaken nodig. Door de extra dimensie van computers toe te voegen is er dus veel opleiding nodig. Investeer daarom in opleiding voor je technisch personeel. Het is veel waard als je mensen hebt die zowel mechanisch en elektronisch als softwarematig inzetbaar zijn.

Werk samen met een uitzendbureau
Een uitzendbureau is wel te vinden, maar een betrouwbaar uitzendbureau met voldoende vakmensen die jou kunnen helpen met het tekort aan technisch personeel, is steeds lastiger. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat medewerkers van uitzendbureaus niet van alles op de hoogte worden gebracht. Men wil de vakkennis in het bedrijf houden. En een uitzendkracht kan over een paar weken weer bij de concurrent zijn. Op zich is dit wel te begrijpen maar omdat je onderneming steeds meer afhankelijk wordt van een uitzendbureau, kun je beter meer investeren in de kennis. Op een later tijdstip ben je wellicht weer afhankelijk van uitzendpersoneel.

De oorzaken van het tekort aan goed opgeleid personeel zijn divers. Maar we kunnen met zijn allen het verschil maken. Denk aan het stimuleren van de jeugd om vakgerichte opleidingen te volgen. Misschien is een prestatiegerichte beloning wel wat om meer mensen te trekken? Als je in staat bent om iets te bouwen of te repareren ontvang je een toelage op je basissalaris. Het is maar een voorbeeld, laten we het onderwerp met zijn allen actueel houden. Wat zijn jullie ervaringen hiermee en welke oplossingen hebben jullie gevonden?