Home » Ondernemersnieuws » financiën » De groei van je onderneming financieren

De groei van je onderneming financieren

Geplaatst in: financiën

Hoewel je als ondernemer natuurlijk voorzichtig moet zijn niet al te risicovolle besluiten te nemen, hangt het succes van een onderneming vaak af van het zien van kansen en deze benutten. Door te investeren in (on)roerende zaken kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn je onderneming uit te breiden of flink te laten groeien.

Maar voor investeren is geld nodig, en financiële middelen van ondernemers zitten nogal vaak in het zakelijke vermogen. Hoe je toch aan geld kunt komen? Hieronder noemen we drie veel voorkomende zakelijke financieringsvormen.

Waarvoor een lening afsluiten?

Allereerst misschien even goed om toe te lichten waarvoor je geld zou kunnen lenen. Over het algemeen is het verstandig dit alleen te doen om investeringen mogelijk te maken, en niet om openstaande rekeningen mee te betalen. Bij het doel van de investering gaat het meestal om middelen met een economische levensduur van minimaal een jaar. Hierbij kun je denken aan nieuwe inventaris zoals een nieuwe bedrijfsauto of nieuwe apparatuur, of bijvoorbeeld aan de verbouwing of aanschaf van een bedrijfspand.

Tip: De Nederlandse overheid stimuleert ondernemers die willen investeren, dus ga na of je in aanmerking kan komen voor een subsidieregeling.

Investeringen financieren met een zakelijke lening

Een zakelijke lening is een van de meest toegepaste financieringsvorm. Er wordt ook wel over een ondernemerskrediet, zakelijke financiering, zakelijk krediet of bedrijfslening gesproken. Een bank wil zekerheid hebben over de terugbetaling van de lening, en daarom moet je bij de aanvraag veel documenten overleggen. Denk hierbij aan een onderbouwing van de kredietaanvraag, definitieve jaarrekeningen over afgelopen jaren, prognoses voor komende jaren, overzichten van crediteuren en debiteuren en een ondernemingsplan. Houd er rekening mee dat de beoordeling van de aanvraag vaak enige weken in beslag kan nemen.

Lenen bij meerdere investeerders: crowdfunding

Een nieuwe en relatief weinig gebruikte manier om aan investeringskapitaal te komen is crowdfunding. Hierbij presenteer je je ondernemingsplan, project of investering aan individuele personen of investeringsmaatschappijen, die dan een gedeelte van het totaal benodigde bedrag kunnen investeren. Het kan gaan om een lening, aandelen, een beloning of een donatie. Er zijn diverse platformen voor crowdfunding, maar crowdfunding wordt ook bij banken mogelijk gemaakt. De rente is vaak zelf te bepalen, maar het zal niet verbazen dat een hogere rente meer investeerders aantrekt. Aangezien soms al binnen een dag het benodigde bedrag verzameld is, kan dit een snellere manier zijn om aan geld te komen dan een zakelijke lening.

Financiering door middel van een microkrediet

Heb je geen zakelijke lening bij een bank kunnen krijgen, en ook niet voldoende financiële middelen door middel van crowdfunding? Dan is een microkrediet bij Qredits misschien wel een mogelijkheid. Dit is een initiatief van de grootste Nederlandse banken en wordt medegefinancierd door de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken. Je kunt hier terecht voor een micro- of MKB-krediet tot 150 duizend euro. De rente ligt op hetzelfde niveau als bij andere geldverstrekkers, maar ondernemers krijgen hier extra hulp in de vorm van coaching en ondernemerstools.

Privé lening afsluiten

Mocht je geen mogelijkheid hebben op een van bovenstaande manieren aan financiële middelen te kunnen komen, dan kun je ook nog privé een persoonlijke lening afsluiten. Dit geld stop je dan vervolgens in je onderneming. De rentetarieven van een persoonlijke lening kun je gemakkelijk vergelijken bij Kredietconcurrent.nl. Er is overigens ook nog een zakelijke variant op de persoonlijke lening, deze wordt ook wel een rentevastlening genoemd.