Home » Ondernemersnieuws » algemeen » GmbH oprichten in enkele stappen

GmbH oprichten in enkele stappen

Geplaatst in: algemeen

München-Duitsland

Het is niet gek om je te verdiepen in de Duitse markt en deze kennis te gebruiken om je bedrijf uit te breiden door er een GmbH op te richten. Deze met de Nederlandse bv vergelijkbare onderneming kan erg geschikt zijn om te internationaliseren naar onze buren. Maar hoe richt je er eentje op? Hier een kort stappenplan over hoe je een GmbH opricht!

Stap 1: statuten opstellen

Een GmbH oprichten doe je bij een notariële akte. Deze akte dient de GmbH-statuten te bevatte. Deze wordt opgesteld door de notaris, maar het kan ook door en advocaat gedaan worden. Zelf invullen kan ook, maar dit is niet altijd mogelijk.

Wat je statuten minstens moeten bevatten zijn de naam van je GmbH, de locatie, het stamkapitaal, de te behalen doelen, en de eventuele aandeelhouders. Let wel op dat je GmbH in Duitsland gelokaliseerd is; dit is namelijk een vereiste.

Stap 2: kies een naam en doel

Net als wanneer je in Nederland een onderneming start, ben je redelijk vrij in de naamgeving van je GmbH, en dien je erop te letten dat deze onderscheidend, herkenbaar en niet reeds bestaand is. Wel is het verplicht om achter de naam de afkorting ‘GmbH’ te zetten. In de IHK, een soort Duitse Kamer van Koophandel, kan je kijken of je naam nog vrij is om te kiezen.

Let er wel op dat de IHK niet controleert of je naam een eventuele inbreuk maakt op de rechten van mogelijke derden. Doe hier dus voldoende onderzoek na of laat het uitzoeken door een Duitse advocaat.

Stap 3: de Duitse notaris bezoeken

Een notaris is essentieel bij de ondertekening van de aktes. Je GmbH dient minstens één bestuurder te hebben, maar anders dan in Nederland, kunnen bestuurders van een GmbH geen rechtspersonen zijn.

Let wel op dat je van tevoren aan de notaris laat weten wie er aanwezig zullen zijn en of deze personen Duits kunnen. Mocht niemand dit kunnen, zorg dan voor een tolk. Wanneer de notaris de oprichtingsakte volledig voorgelezen heeft en het verdere verloop van de oprichting in meer detail heeft uitgelegd, kunnen de bestuurder of bestuurders en eventuele aandeelhouders de stukken ondertekenen.

Stap 4: het stamkapitaal storten

Zodra het verlijden van de aktes voltooid is, kan je een zakelijke rekening openen op naam van de GmbH. Hier stort je vervolgens het stamkapitaal, dat minstens € 25.000,- bedragen moet. Dit bedrag hoeft niet in één keer gestort te worden. Wat je wél moet doen, is een storting maken van op zijn minst € 12.500,-. Aandeelhouders zijn verplicht minstens vijfentwintig procent van hun aandeel te storten.

Het stamkapitaal kan ook in natura ingebracht worden, bijvoorbeeld middels goederen waarin je geïnvesteerd hebt. Hier komen echter wel enkele wettelijke voorwaarden bij kijken die je ook weer in de statuten verder uit dient te werken.

Stap 5: laatste instanties

Tot slot dien je je GmbH bij enkele instanties te registreren, zoals de Duitse belastingdienst. In totaal ben je bij het oprichten van je GmbH ongeveer drie tot vijf weken kwijt. Om je GmbH betekenis te geven op de Duitse markt, focus je je vervolgens op zaken als marketing en klantverwerving.