Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Gezonde werkplek creëren? Volg dan deze tips

Gezonde werkplek creëren? Volg dan deze tips

Geplaatst in: personeelszaken

Gezonde werknemers: dat wil natuurlijk elke werkgever. Hiervoor is de eerste stap om een gezonde werkplek te creëren. Maar hoe doe je dat? Je leest het hier!

1. Drink genoeg

Genoeg water drinken is enorm belangrijk voor de gezondheid. Zo moet een volwassene gemiddeld 2 liter water per dag drinkt, om voldoende vocht binnen te krijgen. Wanneer er te weinig water wordt gedronken, kunnen er klachten ontstaan zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en obstipatie. Als werkgever wil je natuurlijk niet dat jouw werknemers ook met deze klachten te maken krijgen. Aangezien jouw werknemers het grootste deel van de dag op kantoor zijn, is het belangrijk dat je zorgt dat er in ieder geval in deze periode voldoende water gedronken wordt.

Water kan alleen wel saai zijn, waardoor sommige mensen dit liever niet drinken. Om het drinken van voldoende water te stimuleren onder je werknemers, zou je een waterdispenser van Brita kunnen aanschaffen. Deze dispenser maakt van normaal water, lekker smakend water die zowel koud en warm, als plat en bruisend kan zijn. Zo is er altijd gefilterd water beschikbaar én haal je werknemers die niet zo van water houden ook nog eens over!

2. Zorg voor licht

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat voldoende daglicht zorgt voor een verbeterde gezondheid. Zo heeft onvoldoende licht invloed op het humeur en de slaapkwaliteit. Wanneer je namelijk niet genoeg daglicht krijgt, verstoord dit de biologische klok. Hierdoor kan het zijn dat je overdag enorm vermoeid bent, en in de nacht klaar wakker. Dit heeft natuurlijk geen goede invloed op de gezondheid en de productiviteit van jouw werknemers.

Zorg er daarom voor dat er altijd genoeg licht op de werkplek aanwezig is. Hierbij zijn voldoende ramen van belang, die het best zijn werk doen in een grote, open ruimte. Naast daglicht kan je er ook voor kiezen om wat extra lampen te kopen. Zo weet je zeker dat er in jouw werkplek voldoende licht aanwezig is, die zowel de gezondheid als de productiviteit van jouw werknemers bevordert.

3. Sociaal contact

Als werkgever is het goed om er rekening mee te houden dat werken, niet alleen om werken gaat. Jouw werknemers besteden het grootste deel van de dag op kantoor, daarom is het belangrijk dat ze ook plezier hebben op werk. Zorg dus dat je een goede werksfeer creëert. Dit doe je door bijvoorbeeld gezamenlijk te lunchen, koffiemomenten in te lassen, vrijdagmiddagborrels te organiseren en bedrijfsuitjes vast te leggen. Hierdoor draait het op kantoor niet alleen om ‘werk’, maar ook om plezier maken en genieten. Een fijne werksfeer draagt bij aan een gezonde werkplek, en zo aan de gezondheid van jouw werknemers.

Heb je alle tips gevolgd? Dan heb je binnen de kortste keren kerngezonde werknemers op de werkvloer!