Home » Ondernemersnieuws » financiën » Geld lenen om je droom te realiseren?

Geld lenen om je droom te realiseren?

Geplaatst in: financiën

Heb je een geweldig plan? Een idee voor een nieuw product dat de wereld gaat verbazen, en jou rijk gaat maken? Of heb je het perfecte winkelconcept verzonnen, en kun je niet wachten om de wereld hier kennis mee te laten maken? De kans is groot dat je eerst geld zal moeten lenen, voor je je eerste winst kan gaan maken. Is dat erg? Of is het geen probleem om een krediet aan te moeten vragen, zolang je maar zeker weet dat je het terug kunt betalen?

Het begint met een droom, of gewoon met een praktisch idee

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om een eigen bedrijf op te willen starten. Voor de ene is dat een droom, een idee dat ze al jarenlang hebben en waarvan ze zeker zijn dat het een groot succes zal gaan worden. Voor de ander is de reden om voor zichzelf te beginnen een stuk praktischer van inslag. Misschien moet er bij hun huidige werkgever wel gesneden worden in het vaste personeel, en is het alleen als ZZP’er mogelijk om hun huidige functie te behouden.

Wanneer je voor het eerst als ondernemer aan de slag gaat, komt er veel op je af. De ZZP’er die min of meer zijn of haar oude baan blijft behouden, maar dan niet meer in loondienst, is hier op het eerste gezicht een uitzondering op, maar dit blijkt in de praktijk regelmatig anders te lopen. Het wordt namelijk vanuit de overheid niet aangemoedigd om als ZZP’er maar 1 opdrachtgever te hebben, en dus zal ook deze nieuwe ondernemer zich een beetje moeten verdiepen in wat hem of haar te doen staat, om zo nieuwe klanten te werven en een échte ondernemer te worden.

Een onderneming opstarten kost bijna altijd geld. Wanneer het gaat om beperkte uitgaves, kun je dit soms van je eigen spaargeld betalen. Ga je bijvoorbeeld als ZZP’er in de zorg aan de slag heb je over het algemeen nauwelijks bedrijfsfinanciering nodig. Een laptop om je facturen op te maken, en je komt een heel eind. Start je echter een bedrijf dat een eigen kantoorpand nodig heeft, of een winkel, dan zal je in de opstartfase van je bedrijf veel moeten investeren om de boel draaiend te krijgen. Dit lukt vrijwel niemand met alleen zijn of haar eigen spaargeld, en dus is een zakelijk krediet aanvragen vaak onvermijdelijk. Is dat bezwaarlijk? Niet als je het verstandig doet.  Zoek een partij met een redelijke rente en maak duidelijke afspraken over de terugbetaling van de lening. Zorg ook dat je je plannen goed op orde hebt, en precies weet binnen hoeveel tijd je het bedrag terug kunt betalen. Wees daarbij realistisch en eerlijk naar zowel jezelf als de bank: aan te rooskleurige cijfers heb je uiteindelijk helemaal niks.