Home » Ondernemersnieuws » financiën » Geld lenen als zelfstandige: dit zijn je opties

Geld lenen als zelfstandige: dit zijn je opties

Geplaatst in: financiën

Als zelfstandig ondernemer is het een stuk lastiger om een lening af te sluiten dan wanneer je in loondienst bent. De reden hiervan is dat je geen vast salaris hebt. Iemand die in loondienst is, kan eenvoudig zijn vaste inkomsten aantonen. Als zelfstandig ondernemer weet je vaak van niet tevoren hoeveel inkomen je het komende jaar en de daaropvolgende jaren zult hebben. Hierdoor is het risico voor de verstrekker van een lening groter dat jij niet in staat bent om je lening volgens afspraak af te betalen. Toch is niets geheel onmogelijk. We zetten de opties voor geld lenen als zelfstandige op een rijtje.

Doorlopend krediet

Ondanks de onzekerheid over de vastheid van jouw inkomen als zelfstandig ondernemer, is het bij sommige aanbieders van leningen wel mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten. Bij een doorlopend krediet leen je eenmalig of gespreid extra geld tot een vastgesteld maximaal bedrag. Je bepaalt zelf hoeveel je per keer opneemt. De rente bij een doorlopend krediet is variabel, en kan dus tussentijds stijgen of dalen. Je betaalt uiteraard wel alleen rente over het daadwerkelijk gebruikte bedrag. Zo biedt een doorlopend krediet je de mogelijkheid om altijd een financiële reserve te hebben. Wel is het zo dat je kansen op een doorlopend krediet groter zijn wanneer je al drie jaar of langer zelfstandig ondernemer bent. Ook wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie. Het totaalplaatje zal uiteindelijk bepalend zijn of jij een doorlopend krediet kunt krijgen.

Persoonlijke lening

Een alternatieve soort lening voor privédoeleinden is een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening zijn, in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet, het totale leenbedrag en de rente en looptijd van tevoren vastgesteld. Heb je dus de voorkeur voor een vaste rente, dan is dit een betere optie voor jou. Aflossen is doorgaans boetevrij, in tegenstelling tot bij een hypotheek. Het is daarmee een goede manier om veilig en met zekerheid verantwoord geld te lenen, want je weet precies waar je aan toe bent. Doorgaans is het wel zo dat je langer dan drie jaar ondernemer moet zijn met hetzelfde bedrijf om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening. Op basis van de afgelopen drie jaar boekjaren wordt bepaald hoeveel geld je kunt lenen. Je moet wel kunnen aantonen dat je dit geld leent voor privédoeleinden.

Zakelijke lening

Als ondernemer kun je ook een zakelijke lening afsluiten als je krediet nodig hebt voor je bedrijf, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent een flinke investering te maken waarvan je verwacht dat deze zich gaat terugbetalen. Maar ook starters met een goed bedrijfsplan kunnen in aanmerking komen voor een zakelijke lening. Meestal zitten aan een zakelijke lening andere voorwaarden verbonden dan aan een persoonlijke lening. Bij de meeste aanbieders moet je minimaal twee jaar ingeschreven staan met je bedrijf om in aanmerking te komen. Vaak moet je onderneming een minimale grootte hebben om een financiering aan te vragen, zoals een omzet van boven de 50.000 euro per jaar.