Home » Ondernemersnieuws » cryptocurrency » Geld in je portemonnee, op je rekening of in je wallet?

Geld in je portemonnee, op je rekening of in je wallet?

Geplaatst in: cryptocurrency, financiën

Waar bewaar jij je geld? Het geld dat je gebruikt voor je dagelijkse uitgaven, maar ook het geld dat je spaart, dat je wegzet voor later, of wanneer je onverwachte kosten hebt. Bewaar je het op je bankrekening, in je portemonnee of in je wallet? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze laatste twee?

Zet het maar weg

De meeste mensen hebben het overgrote deel van hun geld, zowel hun spaargeld als het geld dat voor de dagelijkse dingen bestemd is, op een bankrekening staan. Sterker nog, er zijn steeds meer mensen die niet of nauwelijks nog contant geld bij zich hebben. Waarom zou je ook? Je kunt vrijwel overal waar je een uitgave doet met je bankpas of creditcard betalen. En zelfs als vrienden geld van je tegoed hebben, of andersom, komt daar geen contant geld meer bij kijken. Je stuurt gewoon een betaalverzoek of Tikkie, en binnen no time staat het juiste bedrag op je rekening.

De tijd van vroeger, waarbij zelfs een salaris regelmatig contant werd uitgekeerd, is voorbij. De meeste mensen dragen alleen nog wat kleingeld op zak ‘voor het geval dat’, en dat is het dan ook wel. Konden er vroeger nog wel eens rijen staan bij een geldautomaat, zeker op koopavonden of tijdens het uitgaan, is daar nu geen sprake meer van. Het geld staat veilig bij de bank, en met een pasje en een smartphone regel je al je betalingen.

Het verschil tussen een portemonnee en een wallet

We hebben dus nauwelijks meer geld in onze portemonnee, maar steeds meer mensen hebben wél geld in een wallet. Klinkt vreemd, niet, aangezien laatstgenoemde gewoon de Engelse vertaling van portemonnee is.

Een wallet is een veelgebruikte term bij cryptocurrency, waarvan de Bitcoin de bekendste is. Je bewaart er de cryptomunten die je online hebt gekocht, en kunt er vanaf daar aankopen mee doen. Of ze weer verkopen als de koers is gestegen, als je het als belegging ziet. Naast Bitcoins kun je nog veel meer van dit soort cryptomunten kopen. Verge bijvoorbeeld, die als afkorting XVG gebruikt. Allemaal hebben ze zo hun eigen kenmerken, waarbij XVG een munt is die zich extra richt op het volledig anoniem gebruik ervan.

Alhoewel cryptocurrency nog niet zo ingeburgerd zijn als geld dat op een bankrekening staat, is de markt wel sterk in ontwikkeling. Er zijn al verschillende winkels waar je met de meest populaire cryptomunten af kunt rekenen, en ook bijvoorbeeld Apple accepteert er al een aantal. Wil je je cryptocurrency gaan gebruiken om betalingen mee te doen, let dan op dat je voor een soort kiest die al goed geaccepteerd wordt. Zie je het meer als belegging, dan ga je natuurlijk vooral op zoek naar diegene waarvan jij verwacht dat de koers het meest zal gaan stijgen.